Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Μια παραδοσιακή συνταγή των Εβραίων του Μαρόκου, όπως την κατέγραψε η Ισραηλίτισσα σεφ Pascale Rubin Perez.
Υλικά
- 6 - 8 φέτες από σφυρίδα ή κέφαλο ή πέρκα του Νείλου
- 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
- 2 πράσινες καυτερές πιπεριές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
- 4 κόκκινες καυτερές πιπεριές (τσίλι), καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
- 1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 8 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 1 ποτήρι νερό
- 15 κλωνάρια φρέσκου κόλιανδρου, χοντροκομμένος
Διαδικασία
«Το ψάρι αποτελεί το γιορτινό εβραϊκό γεύμα κάθε Σάββατο βράδυ. Σε όσους δεν αρέσει ο κόλιανδρος μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαϊντανό».
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Πλένουμε καλά τις φέτες του ψαριού και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε για δέκα λεπτά στο αλάτι και μετά τις ξεπλένουμε. Σε ένα μέτριο ταψί ρίχνουμε το λάδι και απλώνουμε τις πιπεριές στον πάτο. Προσθέτουμε το μισό σκόρδο, το μισό λεμόνι και από πάνω τις φέτες ψαριού. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο σκόρδο και το λεμόνι. Αραιώνουμε στο νερό την πάπρικα και τον κουρκουμά και περιχύνουμε με αυτά το ψάρι. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, σκορπίζουμε τον κόλιανδρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη της Pascale Rubin Perez στο Γαστρονόμο εδώ.