Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 5 ολόκληρα κεφάλια σκόρδου
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Χωρίζουμε τα κεφάλια σκόρδου στις σκελίδες τους και τις ξεφλουδίζουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C βαθμούς. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Απλώνουμε τα σκόρδα στο αλουμινόχαρτο και τα τυλίγουμε. Βάζουμε το τυλιγμένο αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα σκόρδα για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε πιέζοντας το αλουμινόχαρτο με το δάχτυλό μας).
Στη συνέχεια πολτοποιούμε τα ψημένα σκόρδα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το ξίδι (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε τον πελτέ σε ένα βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.
Εκεί διατηρείται για 2 - 3 μήνες.
Συμβουλή: Αν μας αρέσει το σκόρδο, αλλά μας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του, να ένα κόλπο για να «μαλακώσει» η αψάδα του και να γλυκάνει. Τον πελτέ τον κρατάμε φυλαγμένο σε βαζάκι καλυμένο με ελαιόλαδο και τον χρησιμοποιούμε ποικιλοτρόπως. Ακόμα και για να φτιάξουμε ένα πιο φίνο τζατζίκι.
Ακόμα, διάβασε πώς χρησιμοποιούμε τον πελτέ σκόρδου.