Θέλει ελάχιστα υλικά, αποτελεί εξαίσιο δείγμα της ελληνικής cucina povera και είναι πεντανόστιμο. Τι είναι;
Υλικά
- 1½ κιλό μέτριες πατάτες,κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 δαφνόφυλλα
- 5 κόκκοι μπαχάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- τα φυλλαράκια από 1 κλαδάκι δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα (φρέσκο δεντρολίβανο βρίσκουμε πλέον σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε γλαστράκια, σε ματσάκια ή σε μικρά πλαστικά κουτιά) ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 1 ποτήρι ζεστό νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να γίνεται διάφανο το κρεμμύδι. Στο σοτάρισμα βάζουμε τις δάφνες και τα μπαχάρια για να σκορπίσουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις φέρνουμε 1-2 βόλτες και αμέσως ρίχνουμε το διαλυμένο πελτέ. Προσθέτουμε την πάπρικα και αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται για να μισοσκεπαστούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε το δεντρολίβανο. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σείουμε τακτικά την κατσαρόλα και ελέγχουμε μήπως σωθούν νωρίς τα υγρά και χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος πετάμε μπαχάρια, σκόρδα και δάφνες και σερβίρουμε στα πιάτα.
Συνοδεύουμε με: Το απλό αλλά υπέροχο αυτό πιάτο θέλει ελιές θρούμπες, φέτα βαρελίσια και χωριάτικο ψωμί στο πλάι. Αν θέλουμε να πιούμε κάτι, διαλέγουμε μια καλή ρετσίνα ή μια καλή μπίρα lager.