Τα μανιτάρια με αχλάδι και ροκφόρ είναι ένας πολύ γευστικός φθινοπωρινός μεζές.
Υλικά
6 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
3 κουτ. σούπας καρυδόψιχα, θρυμματισμένη
2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
80 -100 γρ. ροκφόρ, θρυμματισμένο (ή άλλο μπλε τυρί)
60 γρ. αχλάδι, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο (ανακατεμένο με 1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσει)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια με αχλάδι και ροκφόρ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
Αφαιρούμε τα «ποδαράκια» από τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Απλώνουμε τα μανιτάρια στο ταψί με την κοίλη πλευρά προς τα κάτω και τα αλείφουμε με λίγο από το βούτυρο. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τα «ποδαράκια» από τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Βγάζουμε τα μανιτάρια από τον φούρνο, τα γεμίζουμε με το μείγμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τα μανιτάρια με αχλάδι και ροκφόρ. (Αλάτι δε βάζουμε γιατί το ροκφόρ είναι αρκετά αλμυρό).