Συμμαγειρεύοντας το κρέας με τα ντολμαδάκια μέσα στη γάστρα, ανταλλάσσουν αρώματα και νοστιμιά. Απλώς, υπέροχο φαγητό!
Υλικά
1 1⁄2 κιλό παϊδάκια αρνίσια
1 1⁄2 λίτρα ζωμός κρέατος ή λαχανικών ή νερό
30 ml ελαιόλαδο
200 γρ. αμπελόφυλλα από βάζο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
100 γρ. ρύζι γλασέ
200 γρ. κιμάς αρνίσιος
300 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
χυμός από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ζεματίζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει τα αμπελόφυλλα για περίπου 1 λεπτό, ώστε να απομακρύνουμε τη γεύση της άρμης.
Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση (ναι, βάζουμε ωμό τον κιμά).
Κρατάμε στην άκρη 4-5 αμπελόφυλλα.
Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα και βάζουμε στο κέντρο τους 1-2 κουτ. γλυκού από τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολάκι.
Δεν τυλίγουμε πολύ σφιχτά το ντολμαδάκι, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Σε ένα φαρδύ σκεύος ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δόσεις τα παϊδάκια για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
Μεταφέρουμε τα παϊδάκια, μαζί με το λάδι τους, σε γάστρα που να τα χωράει ακριβώς σε μονή στρώση και τα αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε τα ντολμαδάκια πάνω στα παϊδάκια και καλύπτουμε με τα αμπελόφυλλα που κρατήσαμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τόσο ζωμό ώστε να καλύψει τα ντολμαδάκια, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να γίνουν.
Στρώνουμε τα ντολμαδάκια σε πιατέλα και απλώνουμε από πάνω τα παϊδάκια.