Το κουνουπίδι όπως δεν το είχατε φανταστεί ποτέ!
Υλικά
- τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο κουνουπίδι ή 2 μέτρια
- 3 μεσαίου μεγέθους κόκκινα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, χοντροκομμένα
- 5 κόκκοι μπαχάρι, χοντροκοπανισμένοι στο γουδί
- 3 φύλλα δάφνης
- τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένα
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, ξεκουκουτσιασμένες και χοντροκομμένες
- 40 - 80 ml ελαιόλαδο (αναλόγως πόσο λάδι θέλουμε)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 200 γρ. φέτα ή -για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα- ανθότυρο ή λευκό τυρί άλμης με λίγα λιπαρά
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη δάφνη, το μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα κρεμμύδια και τα αχνίζουμε στα υγρά που θα βγάλουν, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 150 ml νερό, λίγο-λίγο, όταν αρχίσουν να κολλάνε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να τελειώσει το νερό, για περίπου 5 - 6 λεπτά. Στο τέλος, το κρεμμύδι θα έχει πάρει ένα ωραίο έντονο ροζ χρώμα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τις ελιές και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό ακόμη και, όταν πάρει βράση, προσθέτουμε το κουνουπίδι. Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ίσα να σιγομαγειρεύεται το φαγητό για 15 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να γίνει το κουνουπίδι όσο μαλακό μάς αρέσει. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το μαϊντανό και το τυρί και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε συνοδεία φρέσκου ψωμιού.
Συνοδεύουμε με: Ένα δροσερό ξηρό ροζέ από Ξινόμαυρο.