Το ροδάκινο ταιριάζει πολύ με το χοιρινό. Αν δοκιμάσετε αυτές τις ζουμερές μπριζόλες με το γλυκοπικάντικο γλάσο, θα συμφωνήσετε απόλυτα. Με ψητά ροδάκινα και μια πράσινη σαλάτα είναι θαυμάσιο φαγητό.
Υλικά
6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκαλο, βάρους περίπου 300 γρ. η καθεμία
6 ροδάκινα, ξεφλουδισμένα* κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια
λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Για την άλμη
120 γρ. αλάτι
110 γρ. μέλι
120 ml νερό
10 κεδροκούκουτσα
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Για το γλάσο
100 ml λευκό ξηρό κρασί, κατά προτίμηση Sauvignon blanc
100 γρ. μαρμελάδα ροδάκινο
1 πιπερίτσα χαλαπένιο (ή άλλη καυτερή), ψιλοκομμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
*Τα ροδάκινα ξεφλουδίζονται εύκολα όπως οι ντομάτες: χαράσσουμε χιαστί τη βάση τους, τα βυθίζουμε σε δόσεις για 10 δευτερόλεπτα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Τα αφήνουμε για 1 λεπτό, τα ξεφλουδίζουμε (πολύ εύκολα) και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Διαδικασία
Μαρινάρισμα στην άλμη
Για τις χοιρινές μπριζόλες με γλάσο ροδάκινου και κρασιού, ξεκινάμε με το μαρινάρισμα και βάζουμε όλα τα υλικά της άλμης σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
Τραβάμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη και προσθέτουμε 1.500 ml παγωμένο νερό.
Ανακατεύουμε, βυθίζουμε εκεί τις μπριζόλες, σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Γλάσο
Την επόμενη ημέρα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρασί, τη μαρμελάδα και την πιπερίτσα χαλαπένιο, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε λίγο μέχρι το μείγμα να μειωθεί σε όγκο και να σιροπιάσει ελαφρώς, να δέσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε δυνατή φωτιά.
Βγάζουμε τις μπριζόλες από την άλμη και τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα του φούρνου και τις μπριζόλες, τις αραδιάζουμε στη σχάρα (βάζουμε και ένα ταψάκι στον πάτο του φούρνου για να πέσει τυχόν λίπος) και τις ψήνουμε σε ένα από τα ψηλά ράφια για 7-8 λεπτά, χωρίς να τις γυρίσουμε.
Τις βγάζουμε και με ένα πινέλο τις αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με γλάσο.
Ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τες πολύ συχνά.
Πρέπει να ροδίσουν καλά, να ψηθούν έως μέσα, αλλά να μείνουν ζουμερές.
Ελέγχουμε κόβοντας μία μπριζόλα στη μέση: το χρώμα του ψαχνού πρέπει να είναι λευκό και, αν τις πιέσουμε, το υγρό να βγει διαυγές.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο.
Αλείφουμε τα ροδάκινα με λίγο ελαιόλαδο, από την κομμένη πλευρά, και μόλις το σκεύος κάψει καλά, ψήνουμε τα ροδάκινα σε δύο δόσεις, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για 3-4 λεπτά την κάθε δόση, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες μαζί με τα ροδάκινα και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.