Τρυφερότατο το μοσχαράκι, γευστικότατη η παρέα του: οι πατάτες και τα μανιτάρια μαγειρεύονται μέσα στο ζουμί του κρέατος και «παίρνουν» από τη νοστιμιά του.
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ελιά, σε κύβους περίπου 3 εκ.
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
300 γρ. λευκά μανιτάρια, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, κομμένα στη μέση (τα μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα)
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
180 ml λευκό, ξηρό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Μπορούμε να μαγειρέψουμε και τα μανιτάρια και τις πατάτες μέσα στο ζουμί του κρέατος, μπορούμε και να βάλουμε μόνο μανιτάρια, μειώνοντας τα υγρά, για να μη γίνει νερουλό το φαγητό, και κάνουμε τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το μοσχάρι για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτει το μοσχάρι και, μόλις αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το μοσχάρι.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μοσχάρι τα σοταρισμένα μανιτάρια με το λάδι τους, τις πατάτες, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο (προσέχουμε γιατί είχαμε αλατοπιπερώσει και το μοσχάρι).
Ελέγχουμε το νερό, που πρέπει να καλύπτει κατά τα 3/4 τα στερεά υλικά, και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και το μοσχάρι και οι πατάτες.
Ρίχνουμε στο μούλτι 1/2 κουτάλα της σούπας από το ζουμί του φαγητού μαζί με 3 - 4 μανιτάρια, τη μουστάρδα και το ξίδι και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό, σείουμε την κατσα ρόλα ώστε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υγρά και αποσύρουμε.
Αφαιρούμε τις δάφνες και σερβίρουμε το μοσχάρι με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ.