Το μοσχάρι τρυφερεύει στην κατσαρόλα, τα κολοκυθάκια μαλακώνουν αλλά κρατάνε λίγο στο δόντι και η νόστιμη λεμονάτη σάλτσα με τον δυόσμο τα δένει υπέροχα.
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε κύβους περίπου των 3 εκ.
1 κιλό κολοκυθάκια μικρά, καθαρισμένα, κομμένα κατά μήκος σε μέτρια μπαστουνάκια
500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
ο χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το μοσχάρι λεμονάτο με τραγανά κολοκυθάκια, πρώτα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μαραθόσπορο, το θυμάρι και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε πε ρίπου 1.300 ml νερό (τόσο ώστε να καλύπτει κατά τα 2/3 τα υλικά), ανακατεύουμε απαλά, μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Μαγειρεύουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, κα λύτερα σε δόσεις, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια μαζί με το λάδι στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και τα κολοκύθια (όχι εντελώς, καλό είναι να μείνουν λίγο τραγανά). Αποσύρουμε.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη.
Προσθέτουμε λίγα κολοκύθια, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, τον δυόσμο και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υγρά.
Αφαιρούμε τη δάφνη και σερβίρουμε.