Καλαμάρια στη σχάρα με γλυκοπικάντικη σάλτσα. Σερβίρουμε ως μεζέ ή ως κυρίως γεύμα μαζί με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.
Υλικά
- 8 μέτρια καλαμάρια, καθαρισμένα
- 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 150 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- 3 πιπεριές Φλωρίνης καπνιστές, από βάζο, καλά στραγγισμένες
- 60 ml μηλόξιδο
- 40 γρ. μέλι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καλαμάρι στη σχάρα με πικάντικη σάλτσα, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι, το ελαιόλαδο με τις πιπεριές, τη ζάχαρη, το αλάτι και την καπνιστή πάπρικα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
- Αλείφουμε καλά τα καλαμάρια με την κρέμα.
- Τα βάζουμε σε ένα σκεύος, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα (έως 1 βράδυ, στο ψυγείο) να μαριναριστούν.
Σάλτσα
- Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό.
- Ρίχνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και το τσίλι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε 200 ml νερό, λίγο αλάτι και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αδειάζουμε στον πολυκόφτη και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το μηλόξιδο και το μέλι και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί. Τακτοποιούμε τα καλαμάρια με τη μαρινάδα τους σε μία στρώση.
- Ψήνουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Σερβίρουμε τα καλαμάρια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.