«Tikka» σημαίνει κομμάτι, αλλά στην ινδική κουζίνα είναι μια μεγάλη κατηγορία φαγητών με κομμάτια λαχανικών, κρέατος ή ψαριών, όπως σ’ αυτή την συνταγή, και πικάντικη, μυρωδάτη μαρινάδα.
Υλικά
700 γρ. φιλέτο ψαριού της επιλογής μας με το δέρμα του, κομμένο σε κομμάτια των 5-6 εκ. (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τα φιλετάρει)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
60 ml ελαιόλαδο
50 ml χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
4 κουτ. σούπας πάστα πράσινο κάρι
1 κουτ. γλυκού ξερό τζίντζερ, σε σκόνη, και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
1 κουτ. γλυκού κύμινο και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
1/2-1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το ινδικό ψάρι tikka, ξεκινάμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ μπολ, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε τα ψάρια και τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν καλά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου και λαδώνουμε ένα μέτριο ρηχό ταψί.
Βγάζουμε τα κομμάτια ψαριού από τη μαρινάδα, τα τινάζουμε ελαφρώς και, χωρίς να τα σκουπίσουμε, τα απλώνουμε στο ταψί, με το δέρμα προς τα πάνω. Τα ραντίζουμε με το λάδι.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, στο δεύτερο ράφι κάτω από το γκριλ, και ψήνουμε για 7-10 λεπτά (ανάλογα με το πάχος των φιλέτων), μέχρι να ροδίσουν αλλά να μείνουν ζουμερά.
Σερβίρουμε με ψητά λαχανικά.