Το τρυφερό κρέας συνδυάζεται αρμονικά με τη γήινη γεύση των μανιταριών, ενώ η ξινόκρεμα προσθέτει μια ευχάριστη οξύτητα που ισορροπεί το σύνολο. Μια συνταγή απλή με πλούσια γεύση, ιδανική για ένα γεύμα με τους αγαπημένους σας.
Υλικά
- 700 γρ. λεπτές φέτες μοσχαριού (σκαλοπίνια) από φιλέτο, κόντρα ή κιλότο, πάχους περίπου 1,5 εκ.
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και χοντροκομμένα
- 100 ml ξηρό, λευκό κρασί
- 300 γρ. ξινόκρεμα (τη βρίσκουμε και ως sour cream ή σμετάνα στα σούπερ μάρκετ και σε παντοπωλεία με ρωσικά τρόφιμα) ή 180 ml κρέμα γάλακτος + 120 ml αριάνι
- 1/4 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα φιλετίνια από μοσχάρι με μανιτάρια και ξινόκρεμα, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα 1 κουτ. από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φιλετάκια (αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα σοτάρουμε σε δόσεις) για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε σε ένα σκεύος. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα και περιχύνουμε με το κρασί.
- Βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε την ξινόκρεμα.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
- Βάζουμε τα φιλετάκια στη σάλτσα, τα γυρίζουμε να καλυφθούν καλά, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα ή μέχρι να «ψηθούν» όσο μας αρέσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή βραστές.