Κείμενο: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Shutterstock
Αποθήκευση για αργότεραΥπέροχη σούπα βισισουάζ με πράσα και πατάτες, λίγο κονιάκ, ελάχιστο μπαχάρι και κατίκι Δομοκού για γαρνίρισμα.
Υλικά
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
το λευκό μέρος από 6 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), λιωμένες
100 ml ελαιόλαδο
1 σφηνάκι (50 ml) κονιάκ (ή τσίπουρο ή ρακή, με διαφορετικό φυσικά γευστικό αποτέλεσμα)
1 λίτρο ζωμός κότας ή ζωμός λαχανικών ή νερό
ελάχιστο μπαχάρι, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
200 γρ. τυρί κατίκι Δομοκού (ή άλλο ελαφρύ αλειφώδες τυρί της αρεσκείας μας)
το λευκό μέρος από 2 πράσα, κομμένα κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτά μπαστουνάκια
40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα.
Αλατοπιπερώνουμε και, όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, σβήνουμε με το κονιάκ (ή όποιο ποτό επιλέξουμε).
Αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό. Οταν αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες και το λιωμένο σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μπαχάρι.
Αφήνουμε τη σούπα να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να βράσουν οι πατάτες.
Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) και ρίχνουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα.
Για πιο φίνο αποτέλεσμα, αν θέλουμε, μπορούμε να την περάσουμε από σήτα.
Αν γίνει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια- δυο βράσεις.
Γαρνιτούρα
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μπαστουνάκια πράσου, για περίπου 1 λεπτό. Προσοχή, χρειάζονται ελάχιστο χρόνο, γιατί καίγονται εύκολα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε στο κέντρο από 1 κουταλιά κατίκι και γαρνίρουμε με μια τουφίτσα από τα σοταρισμένα πράσα.