Απλά υλικά, γκουρμέ διάθεση, ανάλαφρο αποτέλεσμα. Η Νένα είχε (και πάλι) κέφια!
Υλικά
Για το λαδολέμονο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2½ φλιτζ. τσαγιού ρώγες λευκού σταφυλιού χωρίς κουκούτσια
- 3 κουταλιές χυμός λεμονιού
- 3 κουταλιές χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προτιμότερο πράσινο)
Για τη σαλάτα
- 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε λωρίδες των 2 εκ.
- 1 μικρό μαρούλι (ή άλλο σαλατικό της αρεσκείας μας)
- 1 σικορέ (αντίβ - αν θέλουμε)
- 1 ματσάκι ρόκα (τα φύλλα)
- 1/2 ξερό κρεμμύδι
- 1 μικρή μαραθόριζα (αν θέλουμε)
- 1/2 ματσάκι δυόσμος (τα φύλλα), χοντροκομμένος
- αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάδα: Βάζουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου σε ένα ταψάκι, τις αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού. Τις ανακατεύουμε καλά, τις τακτοποιούμε στο ταψάκι σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για όση ώρα ετοιμάζουμε τη σαλάτα.
Λαδολέμονο+ψήσιμο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σταφύλι. Σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα, ανακινώντας το τηγάνι, και αποσύρουμε αμέσως. Μεταφέρουμε τις ρώγες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Δουλεύουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά του λαδολέμονου και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τις ρώγες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Ψήνουμε το κοτόπουλο, όπως είναι με τη μαρινάδα του, για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει.
Σαλάτα: Χοντροκόβουμε σε ένα μπολ με το χέρι το μαρούλι, το σικορέ και τη ρόκα και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα κομμένα σε λεπτές φέτες, το δυόσμο, το μισό λαδολέμονο (μαζί με μερικές ρώγες) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα, προσθέτουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο. Σερβίρουμε αμέσως με ψωμί ολικής άλεσης ή κρίθινο παξιμάδι.