Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΕνα απλό πιάτο που μπορούμε να ετοιμάσουμε στο πι και φι για ένα πάρτι χορτοφαγικό ή για όσους νηστεύουν
Υλικά
140 γρ. αρωματικά ψιλοκομμένα (φρέσκα κάρδαμα, κόλιαντρος ή οτιδήποτε άλλο)
60 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ κουταλάκι τσαγιού αλάτι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
½ κουταλάκι τσαγιού αλάτι
60 γρ. ελαιόλαδο
11 γρ. μαγιά ξηρή
½ κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
300 γρ. νερό χλιαρό
Διαδικασία
Βάζουμε τα αρωματικά με τα κρεμμυδάκια και το αλάτι σε λεκάνη και δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με τη ζάχαρη. Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο σε λεκάνη κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά για μία ζύμη μαλακή.
Σε καθαρό πάγκο απλώνουμε μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και με τα χέρια μας την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με διαστάσεις περίπου 30x50 εκατοστά. Αλείφουμε το φύλλο με τη δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο κι απλώνουμε πάνω το μείγμα αρωματικών. Τυλίγουμε σε ρολό, τραβώντας ελαφρά τις δύο άκρες στο τέλος. Κόβουμε σε κομμάτια 3 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε σε ταψί, που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, αρχίζοντας από το κέντρο, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λουλούδι. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 περίπου ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.