Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα χαρακτηριστικό πιάτο που συνήθως μαγειρεύεται σε σκεύος ταζίν. Οι ντομάτες είναι το βασικό συστατικό για τη γεύση του και, αν θέλουμε να τη φτιάξουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο, πρέπει να ξεφλουδίσουμε, να ξεσποριάσουμε και να κόψουμε ένα κιλό ντομάτες, ώριμες!
Υλικά
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κιλό ώριµες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες**, ξεσποριασµένες και χοντροκοµµένες, ή 800 γρ. ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα, χοντροκοµµένες
- 3 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, χοντροκοµµένα
- 3 κουτ. σούπας χοντροκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, συν µερικά ακόµα για το σερβίρισµα (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- 8 αυγά
- αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαµέτρου 25-28 εκατοστών ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε χαµηλή προς µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τον κόλιανδρο (ή τον µαϊντανό), την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουµε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και τα υγρά τους, καθώς και τον µαϊντανό. ∆υναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια, αλατοπιπερώνουµε και αφήνουµε τη σάλτσα να βράζει για περίπου 10 λεπτά, χωρίς να τη σκεπάσουµε, µέχρι να δέσει και να πήξει.
Σπάµε τα αυγά σε ένα µπολ και προσθέτουµε 2 κουτ. της σούπας νερό. Αλατοπιπερώνουµε και τα χτυπάµε ελαφρώς µε ένα πιρούνι, ίσα να αναµειχθούν τα ασπράδια µε τους κρόκους. Προσθέτουµε τα αυγά στη σάλτσα µε τον εξής τρόπο: ρίχνουµε το µείγµα πάνω στη ράχη µιας µεγάλης κουτάλας, το οποίο κρατάµε πάνω από το αντικολλητικό τηγάνι. Το µείγµα θα κυλήσει και έτσι θα καλύψει οµοιόµορφα τη σάλτσα. Σκεπάζουµε την οµελέτα (καλό είναι να έχουµε τηγάνι µε θολωτό καπάκι) και τη µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για 15 λεπτά ή µέχρι να πήξει και να φουσκώσει. Απλώνουµε τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου (ή µαϊντανού) και σερβίρουµε την οµελέτα αµέσως. Τη συνοδεύουµε µε ψωµί.
*Στη µαροκινή κουζίνα, ταζίν ονοµάζεται ένα κεραµικό σκεύος µαγειρέµατος µε κωνικό καπάκι (κάτι σαν τη δική µας γάστρα) µέσα στο οποίο σιγοψήνονται κρέας και λαχανικά µε διάφορα αρτύµατα. Ταζίν ονοµάζεται και αυτός ο τύπος µαγειρέµατος: σιγανό, ήπιο ψήσιµο σε κλειστό σκεύος.
**Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Χαράζουμε έναν σταυρό στη βάση της καθεμιάς χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους ξεκινώντας από τον σταυρό.