Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η σπεσιαλιτέ από το ∆ελχί είναι ένα συνοδευτικό µε ντοµάτα και κρεµµύδι, σχεδόν σαν σαλάτα. Φτιάχνεται εύκολα και συνδυάζεται εξαιρετικά µε κρέατα ταντούρι και ψωµιά όπως το chapati, το puri ή το naan.
Υλικά
- 1 κόκκινο κρεµµύδι, σε λεπτές ροδέλες
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 2 ντοµάτες, κοµµένες σε λεπτές φέτες
- 450 γρ. αγγούρια, ξεφλουδισµένα και κοµµένα σε λεπτές φέτες
- 3 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Αναµειγνύουµε το κρεµµύδι µε το αλάτι και το αφήνουµε σε ένα σουρωτήρι ή σε τρυπητό να στραγγίξει για 10 λεπτά. Το ξεπλένουµε µε κρύο νερό, το στραγγίζουµε και το βάζουµε σε ένα µπολ.
Βάζουµε σε χαµηλή φωτιά ένα µικρό τηγάνι και καβουρδίζουµε τους σπόρους κύµινου για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Αλέθουµε τους σπόρους µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη, στον µύλο µπαχαρικών ή στον πολυκόφτη. Προσθέτουµε το αλεσµένο κύµινο και τη σκόνη τσίλι στο κρεµµύδι και ανακατεύουµε καλά.
Στρώνουµε τις φέτες της ντοµάτας σε ένα πιάτο, από πάνω βάζουµε τις φέτες αγγουριού και από πάνω το µείγµα του κρεµµυδιού. Ραντίζουµε µε τον χυµό λεµονιού, αλατοπιπερώνουµε και σερβίρουµε.