Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι Ανδαλουσιανοί έχουν επινοήσει πολλούς τρόπους για να αντιµετωπίζουν τη µεγάλη καλοκαιρινή ζέστη της περιοχής τους, και ένας από αυτούς είναι η κρύα σούπα. Το γκασπάτσο, η πιο διάσηµη από αυτές τις εξαιρετικά αναζωογονητικές σούπες, αντιπροσωπεύει την ίδια την απλότητα, καθώς είναι πανεύκολη στην προετοιµασία, ενώ τρώγεται ακόµη πιο εύκολα.
Υλικά
- 2 φέτες µπαγιάτικο λευκό ψωµί, χωρίς την κόρα, σε κύβους
- 1 κιλό ώριµες ντοµάτες, αποφλοιωµένες, χωρίς σπόρους, και ψιλοκοµµένες
- 1 κόκκινη πιπεριά (γλυκιά), χωρίς σπόρους, χοντροκοµµένη
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 µικρή πράσινη πιπεριά καυτερή, ψιλοκοµµένη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Γαρνιτούρα
- 1/2 µικρό αγγούρι, χωρίς σπόρους, ψιλοκοµµένο
- 1/2 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκοµµένη
- 1/2 πράσινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, ψιλοκοµµένη
- 1/2 κόκκινο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 1/2 ώριµη ντοµάτα, σε κύβους
Διαδικασία
Μουλιάζουµε το ψωµί σε κρύο νερό για 5 λεπτά και µετά το στύβουµε για να φύγουν τα περιττά υγρά. Βάζουµε στον πολυκόφτη το ψωµί, µαζί µε την ντοµάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το ξίδι και τα χτυπάµε µέχρι να οµογενοποιηθούν καλά.
Ρίχνουµε σταδιακά το ελαιόλαδο και ξαναχτυπάµε, µέχρι το µείγµα να γίνει κρεµώδες. Αλατοπιπερώνουµε όσο θέλουµε. Βάζουµε το µείγµα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Επίσης, προσθέτουµε, εάν θέλουµε, λίγο επιπλέον ξίδι από κόκκινο κρασί.
Για τη γαρνιτούρα, ανακατεύουµε όλα τα υλικά µαζί. Βάζουµε το γκασπάτσο σε πιάτα σούπας, ρίχνοντας από πάνω λίγη από τη γαρνιτούρα, και σερβίρουµε την υπόλοιπη γαρνιτούρα σε ξεχωριστά µπολ στο πλάι.