Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΑυτή η κολοκυθόσουπα είναι λεία και γευστική, και η προσθήκη τζίντζερ και κανέλας προσδίδει μια γλυκιά και πικάντικη γεύση.
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Υλικά
1.500 γρ. (καθαρό βάρος) κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους των3-4εκ.
200 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 1⁄2 κουτ. σούπας φρέσκια πιπερόριζα (τζίντζερ), τριμμένη
2 μέτρια ξυλάκια κανέλας
1 1⁄2 λίτρο σπιτικός ζωμός κότας
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. κολοκυθόσπορους (βρίσκουμε στα μπαχαράδικα), καλά καβουρδισμένους σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία (για το σερβίρισμα, προαιρετικά)
Μυστικά
Ο σεφ επέλεξε για το σερβίρισμα 8 μικρές (μίνι) κολοκύθες, τις έσκαψε για να πάρει τη σάρκα τους και στο άδειο κέλυφος μοίρασε τη σούπα. Μια ωραία ιδέα που μπορούμε να υιοθετήσουμε και εμείς, για να πρωτοτυπήσουμε στο τραπέζι μας.
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέ- τρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ και την κανέλα, για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθεί καλά και να ροδίσει.
Ρίχνουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα.
Αφαιρούμε την κανέλα και αδειάζουμε τη σούπα (σε δόσεις) στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε. Πολτοποιούμε, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και βελούδινη σούπα. Αν η υφή της είναι πιο πηχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό ακόμα (ή λίγο νερό).
Ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθεί.
Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, σκορπίζουμε, αν θέλουμε, τους κολοκυθόσπορους και σερβίρουμε.