Συνταγή: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 800 γρ. αρακάς κατεψυγμένος (αν έχουμε χρόνο, παίρνουμε φρέσκο, γύρω στο 1,5 κιλό, γιατί θα έχουμε φύρα στο καθάρισμα)
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ.
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 350 ml νερό (ή, αν έχουμε, σπιτικό ζωμό λαχανικών)
- το ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
- ο χυμός από 1 - 2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- 4 αυγά
- 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα και το σκόρδο για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό), αλατοπίπερο και τον αρακά και βράζουμε για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς (ο σεφ προτείνει να μην παραμαγειρέψουμε τον αρακά, για να μείνει ζωντανός και al dente - αν θέλουμε, τον μαγειρεύουμε περισσότερο). Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, για να παραμείνει ζεστό το φαγητό.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο, και περιχύνουμε τον αρακά. Σείουμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στο ζουμί του αρακά και αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στο μάτι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μάραθο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Στο ποτήρι μας: Μαλαγουζιά, φιλική στα πράσινα λαχανικά και στο λεμόνι.