Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Αυτή η χορταστική οσπριοσαλάτα με ζουμερές ντομάτες, μαρινάτο γαύρο, ελιές και κρίταμο είναι ό,τι πρέπει για τα μεσημέρια του καλοκαιριού.
Υλικά
4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ρεβύθια, μουλιασμένα για 1 βράδυ και βρασμένα (για 1 ώρα ή, αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα, για περίπου 30' ή μέχρι να τρυφερέψουν)
8 φιλέτα γαύρου μαρινάτου, στα δύο
8-10 ελιές θρούμπες
80 ml ελαιόλαδο
Αλάτι (με προσοχή), πιπέρι
Λίγο κρίταμο ή καπαρόφυλλα τουρσί για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Για την ρεβυθοσαλάτα με ντομάτες, γαύρο μαρινάτο και ελιές θρούμπες, πρώτα κόβουμε τις ντομάτες σε μέτρια κομμάτια, προσθέτουμε τα ρεβύθια, τον γαύρο, το μισό ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρίταμο.
Σκορπάμε από πάνω τις ελιές, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.