- Είναι μια παρεξηγημένη ποικιλία, λόγω της σύνδεσής της με τη ρετσίνα, μπορεί όμως να δώσει αξιόλογα λευκά κρασιά με λεπτό άρωμα και ισορροπημένη γεύση.
- Άλλα ονόματά του είναι: Κοντούρα Άσπρη, Σακέικο, Δουμπραίνα Άσπρη, Σταματιανό, Σαββαθιανό, Περαχωρίτικο, Περαχωρίτης, Ασπρούδα.
- Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και σε συνολική έκταση άνω των 200.000 στρεμμάτων.
- Το τσαμπί είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, πυκνόρραγο. Έχει χρώμα κοκκινοκάστανο και το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 600 γρ. Η ρώγα του είναι κιτρινόλευκη και χυμώδης, με επιδερμίδα λεπτή αλλά ανθεκτική.
- Ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
- Δίνει κρασιά φρουτώδη, με μικρή ή μεγάλη οξύτητα και αλκοολικό βαθμό, που επιδέχονται παλαίωση.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net