- Μια λευκή ποικιλία πολύ ιδιαίτερη, που θα έπρεπε να γνωρίζει μεγαλύτερη καταξίωση, εκτός της πατρίδας της, της Κεφαλονιάς. Πού να προλάβει βέβαια, όταν τα 3/4 της ετήσιας παραγωγής καταναλώνονται από τους ίδιους τους Κεφαλονίτες!
- Θα τη συναντήσετε και με την ονομασία Κέρινο.
- Καλλιεργείται σε 3.500 στρέμματα στη ζώνη της Ρομπόλας στην Κεφαλονιά: στα Ομαλά, στο κέντρο του νησιού, κάτω από τις πλαγιές του Αίνου και με επίκεντρο την ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, πολιούχου του νησιού.
- Το φυτό είναι αυτόρριζο, χαμηλού ύψους (δεν ξεπερνάει το 1,10 μ.), φτωχό, ευαίσθητο στο βοτρύτη και στο ωίδιο. Το σταφύλι έχει χρώμα απαλό κίτρινο και πυκνόρραγο τσαμπί, με στρογγυλές, λεπτόφλουδες ρώγες.
- Ο τρύγος γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
- Δίνει το ομώνυμο κρασί, την Ρομπόλα Κεφαλληνίας Ο.Π.Α.Π., ένα λευκό, ξηρό κρασί στο χρώμα του λεμονιού, με ελαφρύ σώμα, φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων, και ιδιαίτερα ζωηρή οξύτητα. Έχει ευχάριστη επίγευση μέτριας έντασης, και καταναλώνεται φρέσκο.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net