- Άλλη μια σπάνια λευκή κρητική ποικιλία, που πρόσφατα «παίρνει την εκδίκησή της» για τα χρόνια που έμεινε ξεχασμένη...
- Έχει αναφερθεί ότι καλλιεργείται και στα Κύθηρα, όπου λέγεται πλωτό. Τα περισσότερα αμπέλια όμως βρίσκονται στο νομό Λασιθίου, στην περιοχή της Σητείας, και πλέον στο νομό Ηρακλείου. Είναι συνιστώμενη ποικιλία στο νομό Ηρακλείου και επιτρεπόμενη στο νομό Λασιθίου.
- Η βλάστηση συνήθως ξεκινά στα μέσα Μαρτίου.
- Η ωρίμαση ξεκινά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου και ολοκληρώνεται μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο των αμπελώνων. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 1 - 2 σταφύλια.
- Κάθε σταφύλι είναι μέτριο σε μέγεθος, με βάρος γύρω στα 350 γρ. Οι ρώγες είναι σχεδόν σφαιρικές, με παχύ φλοιό, κιτρινωπού χρώματος, με χαρακτηριστικές καφέ κηλίδες, που λέγονται πρέκνες, και σάρκα μαλακιά, χυμώδη, όχι όμως στυφή.
- Δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού τίτλου, μέτριας οξύτητας.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net