- Ιδιαίτερη και με πολλές δυνατότητες, που δεν έχουν ακόμα όλες αξιοποιηθεί, η κυρίαρχη ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, με 18.000 στρέμματα, διεκδικεί μια θέση στον Ευρωπαϊκό αμπελώνα.
- Θα το βρείτε επίσης με τα ονόματα: Μαύρο Ναούσης, Ποπόλκα, Μαύρο Ναουστιανό, Ξινόγκαλτσο.
- Οι κύριες περιοχές καλλιέργειάς του είναι η Νάουσα, η Ραψάνη, η Γουμένισσα - συνολικά περισσότερα από 18.000 στρέμματα σε όλη σχεδόν τη Μακεδονία.
- Το φυτό είναι ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο σε ωίδιο και βοτρύτη. Το σταφύλι έχει σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο χρώμα και πυκνόρραγο τσαμπί με στρογγυλές μέτριες ρόγες.
- Ο τρύγος γίνεται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.
- Το ξινόμαυρο δίνει κρασιά ερυθρά και ροζέ ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα, καθώς και ροζέ και λευκά αφρώδη. Μπορεί επίσης να δώσει και λευκά κρασιά (blanc de noir).
- Χαρακτηριστικό τους είναι το μέτριο σώμα, το διαυγές έντονο ρουμπινί χρώμα και τα αρώματα ντομάτας, πράσινης πιπεριάς και κόκκινων φρούτων (όταν είναι νέα), που με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται σε αρώματα λιαστής ντομάτας, πιπεριού, δέρματος. Είναι ελαφρά τανικά, με καλή οξύτητα με μακρά επίγευση. Επιδέχονται μακρόχρονη παλαίωση.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net