- Εικάζεται ότι το όνομά της έχει ιταλική καταγωγή - de vino, σταφύλι για κρασί δηλαδή.
- Η πρώτη Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο αεριούχο κρασί, που προέκυπτε από την οινοποίηση της λευκής Ντεμπίνας και των ερυθρών Μπεκιάρι και Βλάχικο.
- Σήμερα, η περιοχή έχει Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (Ο.Π.Α.Π.) μόνο για τα λευκά ξηρά κρασιά από Ντεμπίνα, η οποία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων (από τον 7ο, τουλάχιστον, αιώνα), σε έξι χωριά που περιλαμβάνονται στην αμπελουργική ζώνη: Ζίτσα, Πρωτόπαπα, Καρίτσα, Λιγοψιά, Κληματιά, Γαβρίσιοι. Αναφέρεται επίσης με το συνώνυμο Ζίτσα, που προέρχεται από την εν λόγω περιοχή.
- Ως ποικιλία προσαρμόζεται εύκολα σε εδάφη φτωχά, ξηρά και ασβεστώδη.
- Το φυτό είναι ζωηρό, σχετικά ανθεκτικό και παραγωγικό.
- Η άνθιση ξεκινά τον Απρίλιο και ο τρύγος γίνεται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου.
- Η Ντεμπίνα δίνει λευκά κρασιά ξηρά, ξηρά ημιαφρώδη και ημίγλυκα ημιαφρώδη, μέτριας οξύτητας, πλούσια αρωματικά.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net