- Μια άγνωστη αλλά ενδιαφέρουσα ποικιλία, που μπορεί να δώσει αρωματικά και πλούσια κρασιά.
- Καλλιεργείται κυρίως στην Ικαρία -εκεί βρίσκεται, βέβαια, στη σκιά του Φωκιανού- αλλά και στη Χίο και τη Μυτιλήνη.
- Αγαπά τα σχιστολιθικά εδάφη και είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Αντίθετα, είναι ευαίσθητη στο βοτρύτη και στην ευδεμίδα.
- Αγαπά το χαμηλό υψόμετρο και «ζαλίζεται» στα ύψη.
- Έχει μεγάλο, αραιόρραγο τσαμπί, κωνικού σχήματος. Η ρώγα του σταφυλιού της είναι μεσαίου μεγέθους, σφαιρική, με κιτρινοπράσινο φλοιό.
- Ανθίζει στα μέσα Μαΐου, η ωρίμαση ξεκινά στα μέσα Αυγούστου, ενώ ο τρύγος γίνεται από τα μέσα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
- Από το Μπεγλέρι παράγεται ο λευκός Τοπικός Οίνος Ικαρίας.
- Με σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης δίνει φρέσκα αρωματικά κρασιά με υψηλή οξύτητα που θυμίζουν έντονα το Sauvignon Blanc!
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net