Προτάσεις από έξι δυναμικά οινοποιεία του νησιού.
Ενα μύθο θα σας πω, για τον Κέφαλο, γιο του Ερμή και της Ερσης, κόρης του βασιλιά Κέκροπα, που οι θεοί έδιωξαν από την Αθήνα. Αφού περιπλανήθηκε χρόνια πολλά, κατέληξε στην Αθηναία Γη, αποικία της πατρίδας του, που βρισκόταν καταμεσής του Ιονίου πελάγους. Εδιωξε τους άγριους Τηλεβόες πειρατές που καταδυνάστευαν το νησί και η πρώτη του δουλειά ήταν να φυτέψει ένα κλήμα για να του θυμίζει την εύφορη αμπελόεσσα γη της Αττικής, της πατρίδας του. Το νησί ονομάστηκε, προς τιμήν του, Κεφαλονιά και το αμπελάκι μεγάλωσε, πολλαπλασιάστηκε και έγινε πολύτιμη κληρονομιά. Μεταμορφώθηκε σε λευκά και κόκκινα σταφύλια, στο Τσαούσι, το Θηνιάτικο, το Βοστιλίδι ή Γουστολίδι, το Μοσχάτο, τη Ρομπόλα , τη Μαυροδάφνη.
Ο δισεγγονός του Κέφαλου, ο Λαέρτης, πατέρας του «πολυμήχανου», είχε αμπέλι με 19 σειρές κλήματα, το καθένα με διαφορετικό σταφύλι! Οι ομηρικοί ήρωες πίνουν κεφαλονίτικο κρασί, συσφίγγουν με αυτό συμμαχίες, λύνουν διαφορές.
Σήμερα, έξι δυναμικά οινοποιεία, το καθένα με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή του προσωπικότητα, διαφυλάσσουν την αμπελουργική κληρονομιά και παράγουν κρασιά που τιμούν την ιστορία και την παράδοσή τους, με το βλέμμα στο μέλλον, που προμηνύεται ρόδινο.
Οινοποιείο Μελισσινός Gold / Ζακυνθινό
Μία από τις πολύ σπάνιες ποικιλίες της Κεφαλονιάς, που μετακόμισε αιώνες τώρα από τη γειτονική Ζάκυνθο. Ενα τελείως ιδιαίτερο κρασί με χρυσαφένιο χρώμα, πλούσιο στόμα, αρώματα ώριμα και πολύπλοκα. Ενα λευκό κρασί, που θα συνοδεύσει ιδανικά μια κεφαλονίτικη πίτα.
Ροζ / Μαυροδάφνη
Οταν η «μαύρη ντίβα» αποκτά ένα απαλό, γοητευτικό ροζ χρώμα, κρατώντας όμως όλη τη δύναμη της μαμάς ποικιλίας. Κοφτερή οξύτητα, φρέσκα κόκκινα αρώματα με βοτανικές υπεκφυγές, ιδανικός συνοδός για λαδερά.
Οινοποιία Gentilinι / Ρομπόλα Cellar Selection Wild Ferment
Διαλέγουμε αυτή τη Ρομπόλα από αυτόρριζα ορεινά αμπέλια, που ζυμώνει με άγριες ζύμες σε δεξαμενές και βαρέλια και μένει 6 μήνες με τις οινολάσπες. Αυτή είναι η ουσία της έκφρασης της κυρίαρχης ποικιλίας! Εκρηκτικά αρώματα και στόμα με στιβαρή οξύτητα, που θέλει δίπλα του ζόρικους, «αλμυρούς» αντιπάλους.
Eclipse/ Μαυροδάφνη
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τις «άλλες» Μαυροδάφνες και βουτηχτείτε στο σκουροκόκκινο κεφαλονίτικο νέκταρ, με τις νόστιμες δυναμικές τανίνες, τα δαμάσκηνα, τα μούρα, τα μαύρα κεράσια και το μελάνι. Κρέατα μαγειρεμένα με υπομονή και τέχνη!
Οινοποιείο Χαριτάτου / Μαυροδάφνη
Βιολογικής καλλιέργειας Μαυροδάφνη από ένα μικρό μπουτίκ κτήμα. Αρώματα βύσσινου και μαρμελάδας δαμάσκηνου, σοκολάτας και καπουτσίνο, που συνεχίζονται σε ένα εκρηκτικό στόμα με ωραίες τανίνες και μακριά επίγευση. Ανοίξτε το στα bbq, αλλά και στο παστίτσιο.
Μοσχάτο
Ενα πολύ ενδιαφέρον Μοσχάτο δεξαμενής σε περιορισμένη παραγωγή, ιδιαίτερα φινετσάτο. Μια ατελείωτη γκάμα ανθικών αρωμάτων, που υποστηρίζονται από μια ισχυρή οξύτητα, με αποτέλεσμα φρεσκάδα και νεύρο. Τέλειο απεριτίφ!
Ευρυβιάδης Σκλάβος Μεταγειτνιών / Βοστιλίδι
Ο Σκλάβος, πρωτοπόρος στις φυσικές και βιοδυναμικές οινοποιήσεις, σε αυτό το κρασί δίνει ρέστα! Ενα αξέχαστο orange wine με συγχορδίες ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και μαρμελάδας, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα και στην ατελείωτη επίγευση. Απολαύστε το μόνο του ή με μπλε, πολύ καλής ποιότητας, τυριά.
Ευφράνωρ / Μοσχατέλα, Βοστιλίδι
Κλείστε τα μάτια και απολαύστε τον αρωματικό πλούτο! Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από εσπεριδοειδή, ένα δειλό τριαντάφυλλο (το Μοσχάτο γαρ!) και μερικά πράσινα τσάγαλα. Επίγευση μακριάς απόλαυσης μαζί με πιάτα «πράσινα» και λεμονάτα.
Κτήμα Φοίβος / Σταλακτίτης / Μοσχάτο
Κεχριμπαρένιο διάφανο χρώμα και συμπυκνωμένα όλα τα αρώματα των καλοκαιρινών φρούτων: βερίκοκο, ροδάκινα, νεκταρίνια με μέλι και κανέλα! Γιασεμιά και νυχτολούλουδα συμπληρώνουν το στόμα με μια γλύκα, τόση όση! Σκέτο, παρακαλώ, και παγωμένο!
Ασφόδελος/Μοσχατέλα, Τσαούσι, Βοστιλίδι
Πώς να αντισταθείς σε αυτό το ημίξηρο κρασί του κ. Ορκόπουλου; Ολες οι καλοκαιρινές αναμνήσεις γίνονται αρώματα και γεύσεις. Ταιριάζει ιδανικά με κοτόπουλο, πολυσύνθετες σαλάτες και λευκά μαλακά τυριά.
Συνεταιρισμός παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς / San Gerasimo / Ρομπόλα
Ο προστάτης άγιος του νησιού δάνεισε το όνομά του στη Ρομπόλα - ναυαρχίδα του Συνεταιρισμού που ιδρύθηκε το 1982 και οινοποιεί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής Ρομπόλας του νησιού. Γιασεμιά αλλά και θυμάρι, ροδάκινα και ορυκτά. Ομορφη οξύτητα, μεσαίο στόμα, ένα κρασί φαγητού για μια μεγάλη γκάμα ψαρικών και μαγειρεμένων λευκών πουλερικών.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net