Γηγενής ποικιλία της θηραϊκής γης, βρισκόταν επί χρόνια στη σκιά του Ασύρτικου, των εκλεκτών Vinsanto και της πολυδυναμικής Σαντορίνης.
- Το μαύρο και τραγανό σταφύλι, εκτοπισμένο από το προσκήνιο για χρόνια, επανήλθε δυναμικά, χάρη στο μεράκι και στις ικανότητες κάποιων οινοποιών της Σαντορίνης και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
- Καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη. Εκεί, άλλωστε, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως βελτιωτική ποικιλία στην παραγωγή των γλυκών οίνων του νησιού.
- Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργειά της εξαπλώθηκε και στη Δυτική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
- Ανθίζει από τα μέσα ώς τα τέλη Μαρτίου, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειάς της. Ο τρύγος γίνεται από τα τέλη Αυγούστου ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
- Είναι ποικιλία ζωηρή και μέτρια παραγωγική, με ιδιαίτερη ευαισθησία στην ξηρασία.
- Τα κρασιά που παράγονται από Μαυροτράγανο έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα, αρώματα μπαχαρικών και κόκκινων φρούτων του δάσους, μαλακές τανίνες και χαμηλές οξύτητες.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net