«Et in Arcadia ego!». Βρισκόμαστε στην καρδιά της Αρκαδίας και διασχίζουμε την αρχαία Μαντινεία, «την αρχαιοτάτη και μεγίστη», την «ερατεινήν», για να βρεθούμε στη σύγχρονη αμπελοοινική Μαντινεία, την Αλσατία της Ελλάδας, όπως την ονομάζουν, σε υψόμετρο γύρω στα 600 μ. βόρεια της Τρίπολης, όπου το κρύο είναι τσουχτερό και η έλλειψη καλοκαιρινής υγρασίας ευεργετική για τις βιολογικές καλλιέργειες. Το βασίλειο του Μοσχοφίλερου! Ρόδινη ποικιλία που οινοποιείται όπως οι λευκές και μερικές φορές δίνει και «gris» αποτελέσματα (όπως αποκαλούνται τα λευκά κρασιά με ροδαλές ανταύγειες). Το Μοσχοφίλερο διακρίνεται από το χαρακτηριστικό του άρωμα τριαντάφυλλου, λεμονανθού, φλούδας περγαμόντου, βασιλικού και λουκουμιού, και από την τραγανή, δροσερή του οξύτητα. Δίνει κρασιά που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τo βαρέλι, ενώ είναι ασυναγώνιστα φρέσκα από τη δεξαμενή. Για να μπορεί ένα κρασί να φέρει στην ετικέτα του την ένδειξη Μαντινεία ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως), πρέπει να παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από Μοσχοφίλερο, τα αμπέλια του οποίου να βρίσκονται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη. Εκτός ζώνης υπάρχουν αξιολογότατα λευκά και ροζέ κρασιά από Μοσχοφίλερο, όπως και ενδιαφέροντα χαρμάνια με βάση το Μοσχοφίλερο και τον Ροδίτη.
Κλασικές –και όχι μόνο– Μαντινείες
Στο τραπέζι Μια Μαντινεία θα συνοδεύσει καναπεδάκια και ελαφρά finger food. Θα τη λατρέψουν πράσινες σαλάτες, πιάτα με βάση το τυρί, ζυμαρικά με σάλτσες αρωματικές και λαχανικά, αλλά και λαχανοντολμάδες. Παραδοσιακά, ο καλύτερος σύντροφος της είναι τηγανητά μπαρμπουνάκια και δεκάδες λαδερά πιάτα. Δείχνει συμπάθεια σε sweet chili, τζίντζερ και σε όλα τα ελληνικά αρωματικά (άνηθο, βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό).
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net