- Η πιο διάσημη ελληνική ποικιλία στο εξωτερικό καλλιεργείται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αν και η Σάμος θεωρείται –και δικαίως– ο «γενέθλιος τόπος» της.
- Καλλιεργείται στη Σάμο, στην Κεφαλονιά, στη Ρόδο, στις Κυκλάδες και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη Σάμο είναι η κυρίαρχη ποικιλία.
- Το φυτό είναι μέτριας ζωηρότητας, ευαίσθητο στις ασθένειες και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία.
- Το τσαμπί είναι μετρίου μεγέθους (ζυγίζει γύρω στα 300 γρ.) κωνικό, πυκνόρραγο, με ρώγες σαρκώδεις, γλυκές και αρωματικές.
- Ο τρύγος γίνεται συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου.
- Τα ξηρά κρασιά από Μοσχάτο είναι υψηλόβαθμα με μέτρια οξύτητα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα.
- Δίνει διεθνώς αναγνωρισμένα γλυκά κρασιά με Ονομασία Ποιότητος Ελεγχόμενη. Ο αρωματικός τους χαρακτήρας αντέχει στο χρόνο.
- Τα γλυκά μοσχάτα κρασιά πίνονται δροσερά ως απεριτίφ, συνοδεύουν φουά-γκρα και μπλε τυριά, καθώς και επιδόρπια με φρούτα, αμύγδαλα και ελαφριές κρέμες.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net