- Έχει πατρίδα την Κρήτη, δίνει κρασιά αρωματικά, δροσερά και φρουτώδη, μόνο που, για να δείξει τα προτερήματά του, χρειάζεται να οινοποιηθεί μαζί με μια άλλη ποικιλία, συνήθως τη Μαντηλαριά, που βελτιώνει το αδύναμο ερυθρωπό χρώμα του.
- Καλλιεργείται κυρίως στο νομό Ηρακλείου Κρήτης και σποραδικά στις Κυκλάδες.
- Το φυτό είναι παραγωγικό, ζωηρό και εύρωστο, ανθεκτικό στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες και στις ασθένειες. Οι ρώγες είναι μακρουλές, μεσαίου μεγέθους, με μαλακιά και πολύ γλυκιά σάρκα.
- Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο αλλά και το φορτίο του αμπελιού.
- Είναι ποικιλία με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, μέτρια οξύτητα και χρωματική ένταση.
- Δίνει κρασιά με διακριτικά και δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ροζέ.
- Συμμετέχει στους ξηρούς οίνους Ο.Π.Α.Π. (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) «Πεζά» και «Αχαρνές», σε ποσοστό 80%.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net