- Μια γηγενής κρητική ποικιλία που γλίτωσε από τη λήθη χάρη σε νέους παραγωγούς του νησιού.
- Η έναρξη της βλάστησης ξεκινά συνήθως στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η ωρίμαση ξεκινά στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώνεται το πρώτο ή το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο των αμπελώνων.
- Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 1 - 2 μεγάλα σταφύλια. Κάθε σταφύλι έχει βάρος μεγαλύτερο των 400 γρ., είναι κωνικό, πυκνόρραγο και κόβεται δύσκολα. Οι ρώγες είναι μέτριες έως μεγάλου μεγέθους, με φλοιό λεπτό, χρυσοκίτρινου χρώματος, και σάρκα χυμώδη, γλυκιά, μετρίως στυφή, με 2 - 3 γίγαρτα (κουκούτσια).
- Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με ιδιαίτερο άρωμα.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net