Κόκκινα ελαφριά κρασιά από την ιδιαίτερη ποικιλία που δανείστηκε το όνομα του όγδοου μήνα του χρόνου. Τα απολαμβάνουμε παγωμένα στους 18° C.
Ο Αυγουστιάτης είναι μια παλιά γηγενής ελληνική ποικιλία που έχει συνδέσει το όνομά της κυρίως με τις περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ζακύνθου. Ομως τα τελευταία χρόνια έχουμε συναντήσει εξαιρετικά δείγματά της σε οινοποιήσεις στη Σάμο και στην Τήνο. Πήρε το όνομά του από το μήνα της συνήθους ωρίμασής του και πρόκειται για ποικιλία που δίνει ενδιαφέροντα κρασιά με ωραίο ζωηρό κόκκινο χρώμα και πλούσια πρωτογενή αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτάνων. Μαλακές, λεπτές τανίνες συμπληρώνουν το σκηνικό σε κρασιά που έχουν το προσόν να μπορούν να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα μετά την οινοποίηση. Φυσικά, η διαδικασία ωρίμασης σε δρύινα βαρέλια τούς προσδίδει πολυπλοκότητα και βάθος. Είναι μια ποικιλία με περιορισμένης έκτασης καλλιέργεια και σχετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό σπάνια συναντούσες μονοπoικιλιακές οινοποιήσεις. Μια ποικιλία που αξίζει όμως να ανακαλύψετε!
Κτήμα Μερκούρη
«Αντάρης»
Ο Αυγουστιάτης συναντιέται με το Mourvedre σε ένα ιδιαίτερο κρασί με βαθύ χρώμα και ωραία αρώματα πιπεριού και γλυκών μπαχαρικών από το προσεκτικά δουλεμένο βαρέλι. Γλυκές και μαλακές τανίνες, μακρά επίγευση, ένας καλός συνοδός για τις καλοκαιριάτικες ψησταριές.
«Αυγουστιάτης»
Μια πολύ μικρή, αποδεικτική μονοποικιλιακή οινοποίηση δίνει ένα εντυπωσιακό κρασί με αρώματα βύσσινου και σοκολάτας! Αν το βρείτε, βάλτε το δίπλα σε μια καλοκαιρινή εντράδα με μελιτζάνες.
Τηνιακοί αμπελώνες
«Μavro»
T-Oinos Εντυπωσιακό χαρμάνι όπου το δυναμικό Μαυροτράγανο κάνει bras de fer με τον Αιγαιοπελαγίτη Αυγουστιάτη. Ενώνουν τις διαφορετικές τους τανίνες, τους διαφορετικούς αρωματικούς τους χαρακτήρες, αλλά κάτω από την μπαγκέτα των ανθρώπων των τηνιακών αμπελώνων δημιουργείται ένα ενδιαφέρον, δυνατό και φινετσάτο συνάμα blend. Σε «κόκκινο» φόντο τα αρωματικά των Κυκλάδων οδηγούν σε ένα γευστικό κρεσέντο. Ενας αλανιάρης κόκορας με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας θα ενθουσιαζόταν.
«Αυγουστιάτης Μαυροτράγανο»
Aυγουστιάτης και Μαυροτράγανο σε ένα χαρμάνι, με πρώτο βιολί τον Αυγουστιάτη που παρασύρει το Μαυροτράγανο σε ένα κρασί φαγητού ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ενα τρυφερό κατσικάκι ίσως;
«Mavrose»
H ροζέ εκδοχή Aυγουστιάτη και Μαυροτράγανου σε ένα χαρμάνι σε αναλογία 50-50. Ανοιχτό, δελεαστικό χρώμα, βοτανική μύτη και ξηρό, κοφτερό στόμα με κόκκινα φρούτα και τηνιακή ορυκτότητα. Τα λαδερά το λατρεύουν, οι γαρίδες το ίδιο!
Κλήμα Γράμψα
«Sun Rose»
Το απόλυτο καλοκαιρινό και μάλιστα αυγουστιάτικο κρασί, αφού προέρχεται από την ομώνυμη ποικιλία. Στο χρώμα των προβηγκιανών ροζέ, με ιδιαίτερα αρώματα βοτάνων και λουλουδιών, ξηρό με μια «πράσινη» υπογράμμιση, ιδανικό για όλα τα λαδερά καλοκαιρινά φαγητά και ιδιαίτερα για τις γεμιστές ντομάτες!
«Αυγουστιάτης Στη Ρίζα του βουνού»
Στους ημιορεινούς αμπελώνες της Ζακύνθου, ο Αυγουστιάτης εκφράζει τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά, αλλά με τις πινελιές από το ιδιαίτερο terroir του Ιονίου. Επειτα από 12 μήνες σε καινούργια γαλλικά βαρέλια, έρχεται στα ποτήρια γεμάτος αρώματα βιολέτας, πιπεριού και βανίλιας, με πλούσιο, ισορροπημένο στόμα και μαλακές τανίνες, για να συνοδεύσει περήφανα τα μεγάλα λιπαρά ψητά ψάρια αλλά και τα ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.
«Αυγουστιάτης Ηλίου Φως»
Τα σταφύλια λιάζονται στον ζακυνθινό ήλιο και συμπυκνώνουν τα αρώματα από μαρμελάδες κόκκινων φρούτων και κανελογαρίφαλα. Πολύ πλούσιο, συμπληρώνει περίφημα ένα παγωτό βανίλια αλλά και ένα ώριμο κίτρινο σκληρό τυρί!
Οινοποιείο Βακάκη
«Βακάκης ερυθρός»
Στους υπέροχους σαμιώτικους αμπελώνες, η οικογένεια Βακάκη δίνει βάρος στη βιολογική καλλιέργεια και στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών. Ανάμεσά τους και ο Αυγουστιάτης. Με έντονα όλα τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά, το βύσσινο και το πιπέρι, συμπληρωμένα με νότες σοκολάτας και στοιχεία από τη 18μηνη παραμονή σε δρύινο γαλλικό βαρέλι. Θαυμάσιο με κρεατόπιτα και με το ροσμπίφ του Δεκαπενταύγουστου.
Κτήμα Μπριντζίκη
«Αυγουστιάτης»
Ολα ξεκινούν από το αμπέλι, όπου τα κριτήρια επιλογής των σταφυλιών είναι αυστηρά και έχουν στόχο τη βέλτιστη ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας στο ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής του κτήματος. Το κρασί ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έχει ωραίο χρώμα μαύρου κερασιού και αρώματα δαμάσκηνου και βύσσινου με νότες γλυκών μπαχαρικών. Συνοδός σε BBQ αλλά και σε νόστιμα καλοκαιρινά κοκκινιστά πουλερικά.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net