- Ο απόλυτος άρχοντας του αμπελώνα της Κοιλάδας του Ροδανού της Γαλλίας φημίζεται (και προτιμάται) για τον πικάντικο αρωματικό χαρακτήρα του.
- Δίνει κρασιά με πλούσια αρωματικότητα και έντονες τανίνες και τελευταία γνωρίζει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως.
- Το συναντάμε μόνο του αλλά και σε πολυποικιλιακές ετικέτες (όπως το ερυθρό Châteauneuf-du-Pape, στο χαρμάνι του οποίου επιτρέπεται να συμμετέχουν μέχρι και 13 διαφορετικές ποικιλίες), πάντα όμως ξεχωρίζει λόγω του πολύ ιδιαίτερου χαρακτήρα του.
- Είναι μια ποικιλία που συναντάμε σχεδόν παντού στον διεθνή αμπελώνα, αν και στις περισσότερες χώρες του Νέου Κόσμου είναι γνωστό ως Shiraz, κυρίως χάρη στο αποτελεσματικό μάρκετινγκ των Αυστραλών. Η νεότερη (και πλέον ανερχόμενη) «πατρίδα» του εκτός Γαλλίας, πάντως, θεωρείται ότι είναι οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα η Ουάσιγκτον.
- Τα μπαχαρένια αρώματά του το καθιστούν ιδανικό για να συνοδεύει κρέατα με έντονες γεύσεις, όπως το αρνί, το κατσίκι και το κυνήγι.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net