- Ευγενής λευκή ποικιλία του Μπορντό, αν και είναι πλέον πολύ πιο διαδεδομένη στον Νέο Κόσμο.
- Χαρακτηρίζεται από πολύ διακριτικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ωστόσο, έπειτα από ωρίμαση σε δρύινο βαρέλι, αποκτά ένα πολύ χαρακτηριστικό προφίλ αρωμάτων που παραπέμπουν σε γλυκά μπαχαρικά και καπνό πίπας.
- Είναι μία από τις βασικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στα λευκά του Μπορντό, αλλά είναι πιο γνωστή για την καθοριστική συμμετοχή της στα γλυκά κρασιά αυτής της περιοχής και, κατ’ επέκταση, σε ορισμένα από τα πιο ακριβά και εκλεκτά κρασιά του κόσμου.
- Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αυστραλία, τη Χιλή και τη Νότια Αφρική, όπου χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή βαρελάτων λευκών κρασιών.
- Παρότι δεν διακρίνεται για την ιδιαίτερα υψηλή οξύτητά της, έχει σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης, ειδικά στις περιπτώσεις πολυποικιλιακών ή βαρελάτων κρασιών.
- Συνδυάζεται με ψητά και καπνιστά ψάρια και κρέατα, ενώ στις γλυκές εκδοχές της συνοδεύει επιδόρπια με σιρόπι ή/και ξηρούς καρπούς.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net