- Από τις πιο διαδεδομένες ελληνικές ποικιλίες, δίνει λευκά κρασιά με φρουτώδες άρωμα, σώμα και φινέτσα. Οι «κλώνοι» της ανά την Ελλάδα είναι πολλοί, περιζήτητος όμως παραμένει ο ερυθρωπός, γνωστός ως «Αλεπού».
- Είναι κυρίαρχη ποικιλία του νομού Αχαΐας. Οι καλύτεροι Ροδίτες είναι οι ορεινοί, από αμπελώνες σε 500 - 800 υψόμετρο.
- Είναι ποικιλία οινοποιήσιμη και βρώσιμη. Ερυθρωπή κατά βάση, εμφανίζεται όμως και σε κλώνους με πρασινωπό χρώμα. Το σταφύλι του είναι μεσαίου μεγέθους, κυλινδροκωνικό, με μέτρια πυκνότητα, μήκος γύρω στα 22 εκ. και βάρος περίπου 500 γρ. Η ρώγα είναι σφαιρική, μέτριου μεγέθους, με χρώμα ρόδινο και νόστιμη παχιά σάρκα.
- Ωριμάζει γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. Από Ροδίτη παράγονται οι οίνοι: Ο.Π.Α.Π. Αγχιάλου (μαζί με την ποικιλία Σαββατιανό σε ίσες αναλογίες), Ο.Π.Α.Π. Πατρών, Ο.Π.Α.Π. Πλαγιές Μελίτωνα (σε αναλογία Αθήρι 50%, Ροδίτης 35%, Ασύρτικο 15%), Τοπικός Αγιορείτικος (με τις ίδιες αναλογίες).
- Δίνει κρασιά ισορροπημένα, δροσερά, εύγευστα, με διακριτικό, πολύπλοκο άρωμα και φρουτώδη χαρακτήρα.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net