- Η πιο γνωστή αρωματική ποικιλία της βόρειας Ευρώπης. Το δύσκολο όνομά της οφείλεται στην αλσατική της καταγωγή.
- Αγαπά το κρύο και τα ορεινά, άγονα εδάφη, στα οποία εκφράζεται με χαρακτηριστική ανθική αρωματικότητα και όμορφη οξύτητα. Ωριμάζει δύσκολα, γι’ αυτό και, στις ξηρές εκδοχές της, ο αλκοολικός τίτλος της είναι συνήθως σχετικά χαμηλός.
- Συμμετέχει πολλές φορές σε χαρμάνια, στα οποία εξασφαλίζει αρωματική πολυπλοκότητα. Σε πολλές περιπτώσεις τρυγάται όψιμα, ενώ συχνά οινοποιείται και ως επιδόρπιος οίνος.
- Το Gewürztraminer καλλιεργείται σε πολλά σημεία του διεθνούς αμπελώνα, όπου υπάρχουν terroirs που το επιτρέπουν αλλά και κουζίνες αρκετά πολύπλοκες για να το αξιοποιήσουν.
- Δίνει κρασιά που πίνονται εύκολα ως απεριτίφ, συνδυάζονται με πιάτα πλούσια σε φρέσκα μυρωδικά, ενώ δένουν τέλεια και με πολλά πιάτα της κινεζικής και πολυνησιακής κουζίνας.
- Στις πιο γλυκές εκφάνσεις του συνοδεύει τυριά με έντονες γεύσεις και αρώματα, καθώς και επιδόρπια με φρούτα.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net