Η χαρακτηριστική ποικιλία της Σαντορίνης.
- Ακολουθεί το Μοσχοφίλερο στις προτιμήσεις των Ελλήνων για λευκές ποικιλίες -οι τάσεις όμως είναι ανοδικές, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες.
- Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια, αλλά έχει συνδέσει το όνομά του κυρίως με τη θηραϊκή γη.
- Είναι ποικιλία που εγκλιματίζεται εύκολα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
- Το τσαμπί είναι μέσου μεγέθους, βάρους περίπου 350 γρ. και μήκους περίπου 20 εκ. Οι ρώγες είναι μέσου μεγέθους, σφαιρικές, με παχιά φλούδα και χυμώδη σάρκα και έχουν υπόξινη γεύση.
- Η άνθιση ξεκινά το Μάιο και η ωρίμαση ολοκληρώνεται μετά τις 5 Σεπτεμβρίου.
- Το κρασιά που παράγονται από Ασύρτικο είναι ανοιχτόχρωμα, σχεδόν λευκά, με πρασινοκίτρινες ανταύγειες, φρεσκάδα, «νεύρο» και ισχυρό αρωματικό δυναμικό, όπου κυριαρχούν άνθη εσπεριδοειδών μαζί με φρούτα.
- Το Ασύρτικο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώριμο ή και υπερώριμο, για λιαστό γλυκό αλλά και ξηρό κρασί. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό και εν γένει εμφανώς προσοντούχο.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net