Για μένα η νηστεία έχει τη δικιά της μυρωδιά. Μυρωδιά άνηθου και μάραθου, δυόσμου και λεμονιού, βραστής ολόφρεσκης γαρίδας και χταποδιού με κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα! Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ να λείπει το κρέας και το ψάρι σε κάποιον όταν έχει μπροστά του τις απίστευτες γαστρονομικές προκλήσεις της «νηστείας». Αν μάλιστα διαλέξεις και τα κατάλληλα κρασιά για να τις συνοδεύσεις, τότε το πασχαλινό τραπέζι που ακολουθεί θα μοιάζει μάλλον φτωχό!
Γίγαντες με Νεμέα, φασολάδα με ξινόμαυρο
Να ξεκινήσουμε σερβίροντας ένα λαχταριστό πυρέξ με γίγαντες πλακί με μπόλικο κρεμμύδι, ντομάτα και μαϊντανό, ωραία μελωμένους, βάζοντας στα ποτήρια μια φρουτώδη Νεμέα (Κόκκινο σε Μαύρο - Κτήμα Μητραβέλα). Ενα στιβαρό ροζέ Αγιωργίτικο (Βυσσινόκηπος - Κτήμα Παλυβού) θα συνοδεύσει περίφημα και τις χυλωμένες με μια στάλα ντομάτα φακές μας, ενώ ένα Ξινόμαυρο, βοτανικό και ντοματένιο (ΕΑΣ Αμυνταίου Επιλεγμένοι αμπελώνες), θα δώσει αρχοντιά και υπόσταση σε μια πλούσια φασολάδα. Ομως δεν ταιριάζουν όλα τα όσπρια με κόκκινα κρασιά. Η φάβα, π.χ., αναζητά τα λευκά πλούσια κρασιά της ιδιαίτερης πατρίδας της και παρασύρει στις επιλογές της και την κυκλαδίτικη ρεβιθάδα. Αναζητήστε, λοιπόν, Σαντορίνες περασμένες από βαρέλι (Νυχτέρι - Οινοποιία Βενετσάνου), ένα Αθήρι (Κτήμα Αργυρού) ή ένα κρητικό χαρμάνι (Skipper Οινοποιία Ρους).
Ποτέ κόκκινο με το σπανάκι
Οι «δύσκολες» αγκινάρες θα υποκλιθούν με χάρη μπροστά σε ένα βαρελάτο Σαββατιανό (Κτήμα Παπαγιαννάκου), ο γλυκούτσικος αρακάς με άνηθο και λεμονάκι θα χαμογελάσει σε μια «πράσινη» Μαλαγουζιά (Νέηλυς - Οινοποιία Φράγκου), ενώ τα παρεξηγημένα κουκιά θα αισθανθούν ιδιαίτερα περήφανα με ένα Viognier (Viognier Eclectic - Κτήμα Σκούρα). Οσο για το «μεταλλικό» σπανάκι, σε πίτα ή σπανακόρυζο, αποφύγετε πάση θυσία τις ερυθρές τανίνες που θα τονίσουν τη μεταλλική επίγευση και επιλέξτε έναν Ροδίτη τραγανό και δυναμικό (Ασπρολίθι - Αγγελου Ρούβαλη). Αν όμως το μαγειρέψετε με σουπιές και ντομάτα, εξαιτίας του θαλασσινού θα στραφούμε σε ένα δυναμικό ροζέ από Syrah (Πεταλούδες - Κτήμα Χαρλαύτη).
Λαχανοντολμάδες με ροζέ
Τα νηστήσιμα ζυμαρικά και τα πιλάφια, όπως το μυδοπίλαφο, το χταπόδι με μακαρονάκι, τα γεμιστά καλαμαράκια, οι λαδεροί λαχανοντολμάδες με σταφίδες και κουκουνάρι, στρέφονται με λατρεία στη μεγάλη ποικιλία των υπέροχων ελληνικών ροζέ κρασιών (Μerlot single vineyard - Κτήμα Κ. Λαζαρίδη/ Petit fleur - Οινοποιία Παρπαρούση/ Idylle La Tour Melas - Κτήμα Βιβλία Χώρα). Ειδικά, όμως, για το χταπόδι με μακαρονάκι θα δοκίμαζα κι ένα Σαντορινιό Μαυροτράγανο - Κτήμα Σιγάλα.
Ρετσίνα για το χταπόδι σχάρας
Στα κάρβουνα! Στα κάρβουνα! Χταπόδι, καλαμάρια, σουπιές. Δίπλα τους παραδοσιακά τσίπουρα, χωρίς γλυκάνισο, παρακαλώ (Τσιλιλή, Αποστολάκη, Λαζαρίδη) ή κοφτερά λευκά κρασιά με πρωταγωνιστή τη ρετσίνα (Κεχριμπάρι - Οινοποιία Κεχρή/ Ρετσίνα - Κτήμα Βασιλείου/ Ρετσίνα - Καμάρα Κιουτσούκη).
Pinot noir με τα όστρακα για τους τολμηρούς
Οσο για τα όστρακα που μας ξετρελαίνουν, γυαλιστερές, κυδώνια, στρόμπια, πετροσωλήνες, χτένια και στρείδια, επιλέξτε χωρίς αναστολές μια Σαντορίνη (Σαντορίνη Αγριες Ζύμες - Οινοποιία Γαβαλά/ Σαντορίνη Κτήμα Τσέλεπου) ή μια σαμπάνια zero dosage (Ayala) και ανεβείτε στα ουράνια. Οι πιο «προχωρημένοι» μπορούν να κάνουν τη διαφορά δοκιμάζοντας τα πιο πλούσια όστρακα, όπως τα στρείδια, με ένα ισπανικό σέρι manzanilla και ακόμα πιο πέρα με ένα φινετσάτο ερυθρό Pinot Noir (Kτήμα 2 Φίλοι Σιάτιστα). Μια επίσης εναλλακτική και ιδιαίτερη λύση για τα ωμά θαλασσινά είναι ένα παγωμένο λευκό Gewürztraminer (Lenga - Κτήμα Αβαντίς).
Οι γαρίδες αποθεώνονται με μαντινεία
Τελειώνω με τις αγαπημένες μου γαρίδες και καραβίδες, ελάχιστα βρασμένες, παρακαλώ, έτσι ώστε να κρατάνε όλη τη λεπτεπίλεπτη σπάνια γεύση τους. Δίπλα τους μια ωραία Μαντινεία (Μαντινεία Νασιάκου/ Μαντινεία Μποσινάκη) ή μια ξηρή αρωματική Μαλβάζια (Malvasia Aromatika - Οινοποιία Ντουράκη).
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net