Κείμενο: Μερόπη Παπαδοπούλου
Το λικέρ σοκολάτας είναι το άλλοθι των ενηλίκων για μικρές διαφυγές από τα καθιερωμένα.
Γλυκό και παρηγορητικό, με έντονη την ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Κρεμώδες και παραπλανητικό, σαν την εφηβεία. Πρέπει να ομολογήσω πως ανακάλυψα τα λικέρ σοκολάτας πολύ αργά γιατί, ενώ λάτρευα και λατρεύω με πάθος τη σοκολάτα, δεν τρελαίνομαι για γλυκά και κρεμώδη λικέρ.
Μέχρι που πριν από μερικά χρόνια έφτασε στα χέρια μου, ή μάλλον στο ποτήρι μου, ένα λικέρ που λεγόταν Amade Chocorange. Πικρή γευστική σοκολάτα, άρωμα κόκκινου πορτοκαλιού, στηριζόμενα σε μια «μεγαλίστικη» αλκοολική βάση triple sec oranges, γαλλικής, όπως έμαθα αργότερα, προελεύσεως. Ήταν η γευστική αιτία που με έκανε να στρέψω την προσοχή μου στα λικέρ σοκολάτας και όπως ήταν φυσικό επακόλουθο άρχισα να ψάχνω.
Λένε λοιπόν πως το big boom των λικέρ σοκολάτας έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν η σοκολατομανία άρχισε να κυριεύει τον κόσμο. Όμως αυτό μοιάζει να μην είναι αληθές; Μια και συναντάμε αναφορές για λικέρ σοκολάτας στη Γαλλία του 17ου αιώνα, και στην Νέα Αγγλία κάπου στα μέσα του 18ου μιλάνε για κρασί σοκολάτας που παρασκευαζόταν με σέρι, πόρτο, ζάχαρη και σοκολάτα! Τον 19ο αιώνα στη Γαλλία μιλάνε για ratafia de chocolat που σημαίνει καρποί κακάο να εκχυλίζονται σε κάποιο δυνατό απόσταγμα. Και σίγουρα το 1954 συναντάμε στο Σάλτζμπουργκ την εταιρεία Η.C.Koning που πειραματίζεται στην παρασκευή ενός ποτού αυθεντικής σοκολάτας, με αποτέλεσμα το 1981 να λανσάρεται παγκοσμίως το πρώτο λικέρ σοκολάτας το Mozart.
Από τότε η σοκολάτα τρυπώνει στα μπουκάλια, συναντιέται με το αλκοόλ και μπαίνει στη ζωή μας είτε σαν απολαυστικό μετά το δείπνο λικεράκι είτε συμμετέχοντας σε πρωτότυπα κοκτέιλ. Στην αγορά θα βρούμε δύο ειδών λικέρ σοκολάτας. Τα διάφανα, που προέρχονται από απόσταξη και εκχύλιση κόκκων κακάου και οινοπνεύματος και τα κρεμώδη από ανάμιξη σοκολάτας αποσταγμάτων και αρωματικών που περιέχουν κρέμα γάλακτος ή γάλα.
Διαλέξαμε
Από τα ράφια της ελληνικής αγοράς διαλέξαμε:
- στη σειρά Mozart, το Black Chocolate pure 87 -Bailey’s mint chocolate
- Μarie Brizard cacao liqeur –Αιολική λικέρ κακάο και λευκής σοκολάτας- Sheridans- Crème Cacao Ποτοποιίας Πολυκαλά-Crème de Cacao Gabriel Boudier
Φτιάξτε το μόνοι σας
Το σπιτικό λικέρ σοκολάτας δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο τα λικέρ φρούτων που έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας. Πρέπει να ομολογήσω ότι δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω μια δοκιμασμένη συνταγή. Τελικά δοκίμασα μια γαλλική συνταγή με πολύ καλά αποτελέσματα και σας την μεταφέρω.
Υλικά
- ½ λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας 90ο
- 500 γρ. πικρή σοκολάτα 75% (μπορείτε σε ειδικευμένα μαγαζιά να προμηθευτείτε σοκολάτα valhrona σε παστίλιες που διαλύονται πιο εύκολα)
- 1 λίτρο σιρόπι ζάχαρης κατά προτίμηση σκούρας ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο
- 1 λίτρο νερό
Βάλτε σε μια κατσαρόλα την σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Βράστε το νερό και προσθέστε στη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς να ομογενοποιηθεί. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε το σιρόπι ζάχαρης. Ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει προσθέστε το αλκοόλ και ανακατέψτε πολύ καλά. Φιλτράρετε και φυλάξτε σε μπουκάλια.
Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή της ratafia αν μπορέσετε να βρείτε κόκκους κακάο (υπάρχουν σε κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων).Θα χρειαστείτε λοιπόν ένα μπουκάλι 750 ml ρούμι παλαιωμένο τουλάχιστον για τρία χρόνια, 2 λοβούς βανίλιας, ½ φλιτζάνι κόκκους κακάο. Σε μια μεγάλη μποτίλια βάλτε το ρούμι τους λοβούς βανίλιας κομμένους κάθετα στα δύο και τους κόκκους κακάο. Κλείστε καλά και βάλτε σε δροσερό μέρος χωρίς πολύ φώς. Κουνάτε την μποτίλια κάθε μέρα για τρείς εβδομάδες και στη συνέχεια φιλτράρετε το ποτό και το μεταφέρετε σε καθαρή φιάλη.
Υ.Γ. Την ώρα που έγραφα αυτό το κομμάτι με πήρε τηλέφωνο μια φίλη και μου είπε ότι βρήκε στο διαδίκτυο μια συνταγή για λικέρ σοκολάτας, τόσο εύκολη που την έφτιαξε αμέσως και ήταν καταπληκτική. Χτυπάμε στο μπλέντερ: 300 ml ουίσκι, 200 γρ. μερέντα, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 100 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά της και 1 βανίλια. Συντηρούμε στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.
Τips
- Τα κρεμώδη λικέρ σοκολάτας αντέχουν δύο χρόνια σε σφραγισμένη φιάλη και έξη μήνες στο ψυγείο αφού ανοιχτούν. Μην ξεχνάτε να τα ανακινείτε καλά πριν σερβίρετε.
- Στα κοκτέιλ καλύτερα να χρησιμοποιούμε τις διάφανες εκδοχές των σοκολατένιων λικέρ. Απολαύστε τα κρεμώδη σκέτα, μες πάγο, μετά το δείπνο. Ένα τέλειο επιδόρπιο!
- Ενδυναμώστε το κρεμώδες σοκολατένιο λικέρ σας με μια κουταλιά Grand Marnier
- Δροσιστικό και παιχνιδιάρικο: 2 cl διάφανο λικέρ σοκολάτας και 6 cl παγωμένη γκαζόζα σε ψηλό ,ποτήρι με πάγο και 2-3 κόκκους καφέ!
- Παγώστε ένα μπουκάλι στο ψυγείο μαζί με μερικά μεγάλα σφηνάκια και σερβίρετε!
- Κάντε πιο δελεαστικό το βραδινό σας γάλα προσθέτοντας ένα σφηνάκι λικέρ σοκολάτας κι ένα σφηνάκι λικέρ καφέ.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net