Κείμενο: Μερόπη Παπαδοπούλου
Το άρωμα της βανίλιας ανήκει στα αρώματα που σε παρηγορούν, σε γυρίζουν στο παρελθόν και σε βάζουν να κάθεσαι στον πάγκο της κουζίνας περιμένοντας να γλύψεις το υπολείμματα του κέικ βανίλιας από τη σπάτουλα, πριν το φουρνίσει η μαμά. Το άρωμα βανίλιας θυμίζει κουλουράκια πασχαλινά, κρέμα πιάτου ζεστή -ζεστή, το υπέροχο υποβρύχιο που παραμορφωνόταν αισθησιακά μέσα στο ποτήρι με το νερό. Ένα άρωμα που με λαχταρά αναγνωρίζουμε στην ενήλικη ζωή μας.
Να την πιεις στο ποτήρι
Η βανίλια συμμετέχει σε αναρίθμητα σύνθετα λικέρ και αποστάγματα από το Bailey’s έως το λικέρ σοκολάτας Mozart. Εκεί όμως που δείχνει τον πραγματικό αρωματικό της χαρακτήρα είναι στα λικέρ και στα σιρόπια που φέρουν το όνομά της.
Από τα πρώτα στη λίστα, η μεγάλη μαστόρισσα των λικέρ, η μετρ της κατηγορίας, Marie Brizart, προτείνει ένα λικέρ βανίλιας συλλέγοντας τους καλύτερους καρπούς από την φημισμένη περιοχή της Μαδαγασκάρης. Ακολουθεί η εκχύλιση από την οποία προκύπτουν αρώματα πλούσια και πολύπλοκα, βελούδινα και γλυκά, φρουτώδη και ανθώδη με αρωματικές μνήμες καραμέλας, κανέλας, καρυδιού. Ένα λικέρ με ατόφια της γεύση και το άρωμα της πρώτης ύλης. Προσθέστε παγάκια και απολαύστε το σε ποτήρι του λευκού κρασιού ή ανεβάστε μ’ αυτό την παλέτα των κοκτέιλ σας. Η crème de Vanille της Monin χρησιμοποιεί εδω και 90 χρόνια το καλύτερο εκχύλισμα βανίλιας Μαδαγασκάρης με αποτέλεσμα ένα διαυγές ελαφρά κεχριμπαρένιο ποτό με χρυσές ανταύγειες και πλούσιο βελούδινο βανιλάνιο άρωμα και γεύση, ιδανικό να το πιείς συνοδεύοντας ένα πικρό καφέ ή ακολουθώντας τον κανόνα των τριών S: sweet, sour, strong, και να το ανακατέψεις με χυμό λάιμ και βότκα, προσθέτοντας πάγο.
Εσπεριδοειδή και σοκολάτα
Έντονο άρωμα βανίλιας συμπληρωμένο με νότες εσπεριδοειδών έχει το πολύ ενδιαφέρον λικέρ Vanilla της γνωστής εταιρείας Bols. Πολύπλοκη αρωματική παλέτα με νύξεις σοκολάτας, ψημένου ψωμιού , αμύγδαλου και βερίκοκου. Ταιριάζει ιδιαίτερα με παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια αποστάγματα καθώς προσθέτει μια «γλυκιά» απόχρωση στην έντονη παρουσία της δρυός. Αναζητήστε στα ράφια το γνωστό ψηλό κίτρινο μπουκάλι της Galliano αλλά με την ξεχωριστή λιλά ετικέτα: Galliano Vanilla. Στο αυθεντικό μίγμα των 30 βοτάνων και μπαχαρικών προστέθηκε μια γενναία ποσότητα ποιοτικού αποστάγματος βανίλιας και το αποτέλεσμα ικανοποίησε τους λάτρες του γλυκού μπαχαρικού. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν επίσης λικέρ βανίλιας από τις εταιρείες Gabriel Boudier, DEkayper, Giffard.
Όσο για τα σιρόπια βανίλιας (κυκλοφορούν και της Μonin και της Μarie Brizart) θα τα αναζητήσετε κυρίως σε ενημερωμένες κάβες μια και είναι από τα βασικά συστατικά των κοκτέιλ. Δοκιμάστε όμως να προσθέσετε μερικές σταγόνες στον καφέ σας, στο τσάι, ή ακόμα στο γλασάρισμα κάποιου πουλερικού και θα με θυμηθείτε!
Ένας μεγάλος έρωτας
Εκεί όμως που η βανίλια δίνει τον καλύτερο εαυτό της –κατά τη γνώμη μου- είναι όταν συναντιέται με τη βότκα! Οι αρωματισμένες με βανίλια βότκες όχι μόνο αποκτούν μια τρυφερή διάσταση αλλά γίνονται θαυμάσιες βάσεις για πολύ ενδιαφέροντα κοκτέιλ.
Από τις ιδιαίτερα αγαπητές η Αbsolut Banilia παρασκευάζεται αποκλειστικά από φυσικά συστατικά,όπως κάθε προϊόν Absolut και σε αντίθεση με άλλες αρωματισμένες βότκες, δεν περιέχει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη. Η γεύση της είναι πλούσια, μεστή και σύνθετη. Διαθέτει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα βανίλιας, σε συνδυασμό με νότες καραμέλας και μια υποψία μαύρης σοκολάτας. Η Stoli Vanil, εκτός από τα φινετσάτα αρώματα βανίλιας έχει νότες κρεμ ανγκλαίζ, ψημένου βουτύρου, λευκών πιπεριών και γλυκών μπαχαρικών.
Σπιτικό λικέρ βανίλιας εύκολο και αρωματικό
Υλικά
- 5 εκ. ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
- 2 λοβούς βανίλιας
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 2 πορτοκάλια
- 3 φλιτζάνι μπράντι
Διαδικασία
Χαράξτε τους λοβούς της βανίλιας κατά μήκος και ανοίξτε τους. Βάλτε τους σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη το τζίντζερ και το νερό και σιγοβράστε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσει το τζίντζερ.
Βγάλτε μόνο το πορτοκαλί μέρος από τη φλούδα των πορτοκαλιών σε λεπτά κομματάκια και βάλτε τα σε γυάλινο βάζο που κλείνει πολύ καλά μαζί με το χλιαρό σιρόπι και το μπράντι. Κλείστε, ανακατέψτε και αφήστε για 24 ώρες. Βγάλτε τη βανίλια ξανακλείστε το βάζο και αφήστε άλλες 24 ώρες. Σουρώστε πολύ προσεκτικά στύβοντας τα υπολείμματα του τζίντζερ και βάλτε σε ένα όμορφο μπουκάλι. Περιμένετε μία με δύο μέρες πριν το πιείτε.
Βότκα βανίλιας σπιτική
Είναι μια πολύ απλή διαδικασία με θεαματικά αποτελέσματα! Το μυστικό είναι να διαλέξετε μια καλή premium βότκα. Οι βασικές αναλογίες είναι για ένα μπουκάλι βότκα του εμπορίου (750 ml) 6-7 λοβοί αρωματικής βανίλιας της καλύτερης ποιότητας. Αναζητήστε τη στα μεγάλα μαγαζιά μπαχαρικών και μην υποκύψετε στην εύκολη λύση των σκευασμένων λοβών των σούπερ μάρκετ που συνήθως έχουν εξασθενημένη αρωματική ένταση.
Διαδικασία
Χαράξτε τους λοβούς κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ανοίξτε το μπουκάλι και βάλτε τους ανοιγμένους λοβούς στη βότκα. Ξανακελείστε το και αφήστε τη βανίλια να εκχυλιστεί σε σκιερό και δροσερό έρος το ελάχιστο μία εβδομάδα. Τότε το ποτό σας είναι έτοιμο για κατανάλωση. Όμως μια μεγαλύτερης διάρκειας εκχύλιση μπορεί να δώσει πιο έντονη γεύση. Το σωστό είναι δοκιμάζετε μια γουλίτσα μετά την εβδομάδα και να σταματήσετε όταν το γευστικό αποτέλεσμα είναι του γούστου σας. Τότε θα αφαιρέσετε τους λοβούς από το μπουκάλι και θα σουρώσετε τη βότκα με φίλτρο του καφέ για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα της βανίλιας που με τον καιρό μπορεί να ταγγίσουν και να δώσουν μια άσχημη γεύση στο ποτό σας. Επίσης να έχετε κατά νου ότι υπερβολικός αριθμός λοβών μπορεί να έχει επίσης δυσάρεστη, λίγο πικρή γεύση.
Παραλλαγές μπορείτε να κάνετε προσθέτοντας μαζί μες τους λοβούς της βανίλιας, φρέσκα λουλούδια λεβάντας (όχι περισσότερο από την αρχική βδομάδα), μικρά φρέσκα σύκα, μερικά κομμάτια φρέσκου ανανά.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net