Κείμενο: Μερόπη Παπαδοπούλου
Στη σκιά του Βεζούβιου, στον κόλπο της Νάπολης υπάρχει το Σορέντο μια μικρή παραθαλάσσια πόλη που ο αέρας της μοσχοβολάει λεμονανθούς, αφού εδώ υπάρχουν φυτεμένες οι πλέον ονομαστές λεμονιές της Ευρώπης που παράγουν τα περίφημα «limone di Sorrento» ποικιλία που λέγεται ότι έφεραν οι Άραβες στην περιοχή 20 αιώνες πριν.
Οι απανθρακωμένες λεμονιές στους κήπους των σπιτιών της Πομπηίας, αποκαλύπτουν ότι τα λεμόνια κατείχαν σημαντική θέση στις κουζίνες των προκομμένων κυράδων της εποχής. Λεμονάδες, γλυκά, σιρόπια κι ανάμεσα τους σίγουρα θα είχε περίοπτη θέση ένα λικεράκι- ελιξίριο το limoncello. To limoncello που εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες είναι το απαραίτητο κέρασμα σ΄όλα τα σπίτια του Σορέντο και της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης.
Αλκοόλ, ζάχαρη, νερό και φλούδες από τα λεμόνια του Σορέντο, είναι τα τέσσερα απλά υλικά για το γευστικότατο ποτό που άρχισε να ξεφεύγει από τα σπιτικά ντουλάπια και να κυριεύει τις αγορές του κόσμου κάπου στις αρχές του 1990. Ενώ από το 2000 τα λεμόνια του Σορέντο χαρακτηρίστηκαν προϊόν προστατευόμενης προέλευσης (ΠΟΠ) και το αυθεντικό λικέρ Limoncello θα πρέπει να παράγεται 100% από λεμόνια αυτής της ποικιλίας, που καλλιεργούνται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το limoncello είναι ένα λικέρ άμεσης σχεδόν κατανάλωσης γιατί δεν περιέχει συντηρητικά. Πρέπει να πίνεται φρέσκο (οι καλοί παραγωγοί αναγράφουν στη φιάλη την ημερομηνία εμφιάλωσης) έτσι ώστε το φρούτο να διατηρεί τα αρώματα και τη γεύση του. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες limoncello. Εμείς ξεχωρίζουμε αυτό της οικογένεια Massa μέσα στο χαρακτηριστικό πλακέ μπουκάλι όπου εγκλωβίζεται όλη η παράδοση και η γεύση του Σορέντο. Τόσο το κλασσικό Limoncello όσο και το κρεμώδες ιδιαίτερο Limoncello Cream που βασίζεται στο φρέσκο γάλα, κι ακόμα το Distill, με λεπτό λεμονάτο άρωμα, το οποίο προκύπτει από την διπλή απόσταξη του Limoncello.
Limoncello από σπίτι
Το να φτιάξετε το δικό σας limoncello δεν είναι καθόλου δύσκολο αρκεί να έχετε μια δοκιμασμένη συνταγή και λεμόνια από κήπο, αράντιστα και ακέρωτα. Εναλλακτικά, λεμόνια βιολογικής καλλιέργειας που θα βρείτε πια σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ και στα ειδικά καταστήματα. Μην δοκιμάσετε με τα κοινά κερωμένα λεμόνια του εμπορίου! Το καλύτερο limoncello το φτιάχνει η εξαδέλφη μου η Κέλλυ κι αυτό το παραδέχεται όποιος το δοκιμάσει. Κρατήστε τη συνταγή και θα το φτιάχνετε συνέχεια.
Υλικά
- 10 μέτρια χοντρόφλουδα λεμόνια
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας*
Εκτέλεση
Πλένουμε τα λεμόνια και βγάζουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας που βάζουμε σε γυάλα μαζί με το οινόπνευμα, για 15 μέρες. Σουρώνουμε τις φλούδες και ανακατεύουμε το οινόπνευμα με ένα σιρόπι που φτιάχνουμε με τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε σε μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη –δεν παγώνει- γιατί πίνεται παγωμένο. Είναι το τέλειο digestif.
Αν θέλετε να πειραματιστείτε με την κρεμώδη εκδοχή κρατήστε τις ίδιες αναλογίες απλά μειώστε το νερό στα 500 ml και προσθέστε στα υλικά σας ένα λίτρο φρέσκο γάλα με 1,5% λιπαρά. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τα φλούδια και το οινόπνευμα κι όταν περάσουν οι 15 μέρες ανακατέψτε το γάλα το νερό και τη ζάχαρη και βάλτε τα να πάρουν 4-5 βράσεις τραβώντας κάθε φορά μόλις αρχίσει ο βρασμός την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήστε να γίνει χλιαρό και προσθέστε το αλκοόλ μαζί με τα φλούδια ανακατεύοντας προσεκτικά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς , σουρώστε με λεπτό σουρωτήρι και τουλπάνι και βάλτε τα μπουκάλια στο ψυγείο να «ησυχάσουν» για 3-4 μέρες πριν το πιείτε.
Μικρές λεπτομέρειες
- Το οινόπνευμα ποτοποιίας άοσμο και άχρωμο, δεν υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ δίπλα στο μπλε και το καθαρό. Θα το βρείτε σε ειδικά μαγαζιά, στο κέντρο της Αθήνας, στην Αθηνάς και στην Ευριπίδου. Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε το οινόπνευμα με μια υψηλόβαθμη (γύρω στους 40°), ουδέτερη σε γεύση, βότκα (π.χ. Absolut, Stolichnaya, AZ, 42 Below) ή ένα, επίσης υψηλόβαθμο, χωρίς γλυκάνισο τσίπουρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος ζύμωσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος, ώστε να εκχυλιστούν καλά τα φρούτα στο πιο χαμηλόβαθμο αλκοόλ της βότκας ή του τσίπουρου. Ας πούμε, αντί για 1 μήνα, αφήνουμε το λικέρ 40 - 45 ημέρες.
- Αν το νερό του δικτύου είναι χλωριωμένο προτιμήστε ένα ουδέτερο εμφιαλωμένο ή αποσταγμένο νερό.
- Η ζάχαρη είναι πάντα λεπτή και άσπρη. Ούτε άχνη, ούτε σκούρα ακατέργαστη.
- Τα χειμωνιάτικα λεμόνια θεωρούνται πιο πλούσια σε αιθέρια έλαια.
Το Limoncello πάει παντού
- Στη φρουτοσαλάτα
- Στο παγωτό βανίλια, σορμπέ λεμόνι, μάνγκο, φρούτων του δάσους
- Στο παγωμένο τσάι
- Στη σαμπάνια ή τα αφρώδη κρασιά (ένα lemon Kir)
- Με τόνικ, πάγο και μια φλούδα λεμονιού
- Με όλους τους χυμούς φρούτων
- Σε σάλτσες πουλερικών κατσαρόλας
- Σε κέικ
- Στις κρέμες πιάτου
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net