Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραH συνταγή είναι μια μοντέρνα εκδοχή ενός παραδοσιακού ουκρανικού κέικ, του verguni (προφέρεται βεργκονέ), ένα είδος παντεσπάνι με κατάξανθο μέλι από τίλιο. Η Λέσια το φτιάχνει με τον τρόπο της νέας ουκρανικής κουζίνας, προσθέτοντας στρώσεις γλυκιάς σαντιγί από κρέμα σμετάνα ανάμεσα στα στρώματα παντεσπανιού, και το ονόμασε Medivnic, από το όνομα της αγαπημένης της γιαγιάς, και σημαίνει «δοχείο για μέλι». Το γλυκό συναντάται επίσης στη Ρωσία, την Πολωνία και άλλες γειτονικές χώρες.
Λέσια Σλομποντιάν
Υλικά
Για τα παντεσπάνια
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
3/4 νεροπότηρου ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
5 κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο που είναι αρωματικό ή πορτοκαλιάς που είναι ξανθό (ή όποιο άλλο μέλι θέλουμε)
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
3 αυγά, χτυπημένα αρκετά, όχι όμως μέχρι να φουσκώσουν
Για την κρέμα
950 γρ. σμετάνα ή ξινόκρεμα (sour cream) -την πρώτη τη βρίσκουμε σε παντοπωλεία με ρωσικά και ποντιακά προϊόντα, τη δεύτερη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελί
150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
300 γρ. καρυδόψιχα, καβουρδισμένη στον φούρνο στους 170°C, για 7-8 λεπτά, τριμμένη σε σκόνη στον πολυκόφτη (χτυπάμε με διακοπτόμενη λειτουργία πολλές φορές για να μην βγάλουν τα καρύδια το λάδι τους και λασπώσει το τρίμμα)
Διαδικασία
Παντεσπάνια
Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί: στερεώνουμε ένα ανοξείδωτο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ο πάτος του μπολ να μην αγγίζει το νερό που κοχλάζει.
Μέσα στο μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ενωθούν.
Ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε συνέχεια, προσέχοντας γιατί το μείγμα θα αφρίσει.
Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι, τόσο ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν του κέικ, πυκνό και κολλώδες τόσο, ώστε να αρχίσουμε να δυσκολευόμαστε να το ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια λαδόκολλας με διάμετρο 26-28 εκ. και ντύνουμε με το καθένα τον πυθμένα από 1 στρογγυλό αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης, με ίδια διάμετρο.
Αυτή η διάμετρος μας βγάζει τούρτα με 4 στρώσεις παντεσπάνι (άρα 4 ταψάκια).
Αν τη θέλουμε πιο ψηλή και με περισσότερες στρώσεις, διαλέγουμε μικρότερα ταψάκια, των 22 ή των 20 εκ. διαμέτρου και χρησιμοποιούμε 5 ταψάκια.
Ψήνουμε τα παντεσπάνια για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρώμα ανοιχτό σαν του χρυσάνθεμου.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Τα παντεσπάνια μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και να τα ψήσουμε 2-3 ημέρες νωρίτερα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα το καθένα σε διάφανη μεμβράνη.
Κρέμα
Χτυπάμε με το μίξερ τη σμετάνα και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
Αφήνουμε στην άκρη 1-2 κουτ. σούπας από τα τριμμένα καρύδια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στην κρέμα.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Συναρμολόγηση
Σε πιατέλα βάζουμε μια βάση παντεσπάνι και καλύπτουμε με μια γερή δόση κρέμας.
Συνεχίζουμε με αναλλάξ στρώσεις παντεσπανιού-κρέμας και τελειώνουμε με κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ιδανικά για όλο το βράδυ, πριν σερβίρουμε.
Πριν την κόψουμε σε κομμάτια την πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα που αφήσαμε κατά μέρος.