Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΚλασική παραδοσιακή συνταγή για σαραγλί με καρύδια, ένα λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό, με υπέροχη γεύση και άρωμα!
Υλικά
500 γρ. φύλλα κρούστας
500 γρ. βούτυρο αγελάδος
300 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. γλυκού γλυκόζη (στα ράφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής των σούπερ μάρκετ)
Μυστικά
Αν μας φαίνεται μπελαλίδικη η διαδικασία με τη βελόνα πλεξίματος, την παραλείπουμε, φτιάχνοντας απλώς φλογέρες.
Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο παραλληλόγραμμο ταψί.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας, τα βουτυρώνουμε και τα διπλώνουμε στη μέση. Βάζουμε στο εσωτερικό κάθε διπλωμένου φύλλου μια μεγάλη βελόνα του πλεξίματος*.
Σκορπίζουμε το καρύδι σε όλη την επιφάνεια του διπλωμένου φύλλου. Τυλίγουμε το φύλλο σε σφιχτό ρολό (διπλώνοντας στο εσωτερικό του τη βελόνα του πλεξίματος).
Πιέζουμε τις άκρες κάθε ρολού προς το κέντρο (θα μας βοηθήσει η βελόνα του πλεξίματος), ώστε να σουρώσει το φύλλο.
Αυτό το κάνουμε για να αποκτήσει το σαραγλί τη χαρακτηριστική κυματιστή μορφή του.
Τραβάμε τη βελόνα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, χωρίς να παραλείπουμε το σχολαστικό βουτύρωμα.
Αραδιάζουμε τα σαραγλί στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να το γεμίσουμε.
Ψήνουμε τα σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C για περίπου 1 ώρα.
Ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε στο σαραγλί το σιρόπι όσο είναι και τα δύο ζεστά. Γι’ αυτόν το λόγο, το ετοιμάζουμε λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του γλυκού.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για 3 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει.