Φωτογραφία: Θεοδώσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤι το «σπέσιαλ» έχει αυτή η πορτοκαλόπιτα; Τη σερβίρουμε με σιροπιασμένες φέτες πορτοκαλιού για έξτρα γεύση και άρωμα, αλλά και για μια πιο γιορτινή εμφάνιση.
Ασημίνα Γιακουμάκη
Υλικά
Για τα πορτοκάλια
12 λεπτές φέτες πορτοκαλιού πάχους 3 χλστ. (καλύτερα με μαντολίνο)
250 ml (1 + 1/4 κούπας) χυμός πορτοκαλιού
60 ml (4 κουτ. σούπας) κουαντρό
250 ml (1 + 1/4 κούπας) νερό
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 ξύλα κανέλας
Για την πίτα
225 γρ. (1/2 πακέτο) φύλλο κρούστας
1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό + επιπλέον για πασπάλισμα
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
160 ml (3/4 κούπας) χυμός πορτοκαλιού
120 ml (λίγο παραπάνω από 1/2 κούπα) ελαιόλαδο
120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μυστικά
Τις φέτες πορτοκαλιού με το σιρόπι τους μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο έως δύο ημέρες.
Διαδικασία
Πορτοκάλια
Για την πορτοκαλόπιτα, βάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος 23 x 23 εκ., τις περιχύνουμε με τον χυμό και το κουαντρό και σκεπάζουμε το σκεύος σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40-45’.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα ξύλα κανέλας και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μεσαία φωτιά. Βράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε.
Αδειάζουμε το σιρόπι πάνω στις φέτες πορτοκαλιού μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Πίτα
Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και το τσαλακώνουμε σε μπάλα.
Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί αραιά, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Αν χρειαστεί, τα γυρνάμε για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Μόλις ροδίσουν και γίνουν τραγανά, τα θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 23x23 εκ. και πασπαλίζουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα με σιμιγδάλι.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα με το γιαούρτι μέσα στα χτυπημένα αυγά.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε μέχρι ίσα να αναμειχθούν τα δύο μείγματα.
Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα σπασμένα φύλλα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 175°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Βγάζουμε και, όσο ακόμη είναι ζεστή, τη σιροπιάζουμε με το σιρόπι από τις φέτες πορτοκαλιού. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε την πίτα σε 12 κομμάτια και σερβίρουμε το καθένα με μία φέτα πορτοκαλιού επάνω.