Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 ml ελαιόλαδο
- 150 ml φρέσκο γάλα (αν θέλουμε, προσθέτουμε 5 σταγόνες μαστιχέλαιο)
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
- 1/3 κουτ. γλυκού ξύσμα από περγαμόντο
- 1 κρόκος (ελαφρώς χτυπημένος με 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα)
- 2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (για το πασπάλισμα)
- 2 κουτ. γλυκού σουσάμι (για το πασπάλισμα)
Διαδικασία
Ανακατεύουμε στο µίξερ με το γάντζο (το εξάρτημα για ζύμες) το αλεύρι, το μαχλέπι, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο, το λάδι, το γάλα και το ξύσμα εσπεριδοειδών και ζυμώνουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Αν η ζύμη είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
Στρώνουµε µε λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Πλάθουµε κουλουράκια σε ό,τι σχήµα θέλουµε (στρογγυλό, κοτσιδάκι) και τα αραδιάζουµε στο ταψί, σε απόσταση 2 - 3 εκ. µεταξύ τους. Αλείφουµε µε τον κρόκο, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και το σουσάμι και ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά, µέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.