Υλικά
- 10 φύλλα κρούστας (450 γρ.)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για τη γέμιση
- 300 γρ. φουντούκια ανάλατα, χοντροαλεσμένα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι
- 600 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και βουτυρώνουμε λίγο το ταψί. Ανακατεύουμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη.
Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε στη μέση, κάθετα στη μακριά πλευρά. Σχηματίζουμε δηλαδή 20 μικρότερα φύλλα. Απλώνουμε τα πρώτα 10 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο. Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει το βούτυρο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας), ώστε να μη σηκωθούν τα φύλλα κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4λεπτά, μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.)
Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει.