Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια διαφορετική συνταγή για μελομακάρονα, με κακάο στη ζύμη που τα κάνει φουλ σοκολατένια!
Σοφία Τζιτζερά
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. κακάο
500 γρ. μαργαρίνη
60 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Σιρόπι
300 γρ. μέλι
200 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
φλούδα από λεμόνι ακέρωτο
Διαδικασία
Για τα μελομακάρονα με σοκολάτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο. Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 10 λεπτά.
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και την προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού. Ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις δημιουργηθεί μια ζύμη που να πλάθεται, σταματάμε το χτύπημα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας σε σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας μας. Φροντίζουμε απλώς να είναι σχετικά ισομεγέθη για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα ψήνουμε για 30–40 λεπτά.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Οταν πάρει βράση, αποσύρουμε και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να ψηθούν τα μελομακαρόνα.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, βουτώντας τα στο σιρόπι μέχρι να μελώσουν όσο θέλουμε.