Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1.100 γρ. ροδάκινα ώριμα
- 1.100 γρ. νεκταρίνια
- 1½ κιλό ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
- χυμός από 1 μικρό λεμόνι φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε τα φρούτα, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε σιγά-σιγά αλλά συνέχεια, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Χρειάζεται από 30 ώς 45 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μερικές φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν θέλουμε, τρίβουμε λίγο πιπέρι. Γεμίζουμε αμέσως μέχρι πάνω αποστειρωμένα βάζα. Τα σφραγίζουμε, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Διατηρούμε στο ψυγείο κάθε βάζο που ανοίγουμε.